
Zákaz uvádět na trh Evropské unie výrobky pod stejnou obchodní značkou či ve stejném obalu, ale s rozdílnou kvalitou či hmotností – to je podle českého ministerstva zemědělství jedno z řešení situace, kdy se do obchodů zejména středoevropských států dostávají méně kvalitní produkty. Ministr zemědělství Marian Jurečka takový návrh představil na zasedání Rady pro zemědělství a rybářství v Bruselu, kde zároveň mluvil o výsledcích průzkumu dvojí kvality potravin, který si nechalo ministerstvo zemědělství zpracovat. Evropskou komisi ministr vyzval, aby problém začala intenzivně řešit.
V nejnovějším průzkumu se například zjistilo, že masový výrobek Tulip Luncheon Meat z Německa obsahuje vepřové maso, zatímco v tom českém je velká část vepřového masa nahrazena drůbežím a vepřovým separátem. V německých rybích prstech Iglo najde spotřebitel více masa, než když si je koupí v České republice. Zatímco výrobek určený pro český trh obsahuje padesát procent masa, jeho německá verze až 64 procent. Produkt se přitom vyrábí v jednom německém závodu.
Porovnávaly se i prací prostředky, ve stejně velkých baleních bylo rozdílné množství přípravku. A například Persil z Německa a Rakouska obsahoval více aktivních látek, než ten, který pocházel z českých, maďarských nebo slovenských obchodů. Rozdíl byl až dvacet procent v obsahu aktivní látky. Persil se hájí tím, že ve středoevropských zemích je jiné složení skvrn, a proto jinak vypadá i složení prášku.
Nejnovější studie porovnává vlastnosti výrobků stejné značky prodávaných v České Republice a ve čtyřech okolních zemích – v Německu, Rakousku, Maďarsku a na Slovensku. Třináct z jedenadvaceti testovaných výrobků mělo horší kvalitu u nás ve srovnání se západními zeměmi. Pět výrobků se lišilo jen trochu a tři výrobky byly stejné.
Je to diskriminace spotřebitelů, řekl ministr Marian Jurečka
„Výsledky našeho průzkumu jasně prokázaly, že některé produkty, které jsou na první pohled stejné, se ve složení zásadně liší. Tím dochází k diskriminaci části spotřebitelů, není možné, aby zákazník v jedné zemi dostal ve stejném obalu horší zboží než jinde. Komisi jsem proto vyzval, aby situaci neodkladně řešila,“ řekl Marian Jurečka. Jak dodal, výskyt dvojí kvality potravin na společném trhu Evropské unie jednoznačně prokazují i všechny další dosud provedené testy, a to i z dalších členských zemí unie. „Je proto důležité nalézt co nejrychleji řešení, například v podobě změny unijní legislativy, která by zakázala uvádět na trh výrobky pod stejnou obchodní značkou či ve stejném obalu s rozdílnou kvalitou či hmotností,“ navrhl. Komise podle vyjádření ministerstva zemědělství přislíbila, že se touto problematikou bude i nadále zabývat.
O dvojí kvalitě potravin diskutují země V4 již delší dobu, v červenci roku minulého roku zaslaly evropským institucím společné prohlášení k dvojí kvalitě, na závažnost problému upozornil ministr Jurečka i letos v březnu na jednání Rady ministrů pro zemědělství a rybářství.
Namísto cukru jen sirup. Podobný test prováděli i Slováci
V průzkumu provedeném tento rok na Slovensku se zjistilo, že v Rakousku jsou stejné potraviny kvalitnější než ty, co se prodávají na Slovensku. Najhůře obstály slazené nápoje, koření, sýry, čaje a masové výrobky. Jednalo se zejména o nižší podíl masa, vyšší podíl tuků, umělé náhrady cukru, více konzervačních látek či nižší gramáž. Zjistilo se například, že nealkoholický nápoj Coca-Cola prodávaný na Slovensku obsahoval jen sirup, zatímco rakouská cola měla ve svém složení cukr. Černý čaj z Rakouska měl zase intenzivnější chuť. Rybí prsty či vařená šunka více masa.
Zřejmě na podzim tohoto roku by měl vzniknout mezinárodní web, který bude obsahovat informace o konkrétních případech různé kvality potravin na trzích v Evropské unii. Portál by mělo zastřešovat Slovensko.