
V Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha proběhlo hodnocení soutěžních vzorků přihlášených do soutěže o Mlékárenský výrobek roku. Výsledky byly vyhlášeny na společensko-odborné akci Oslava mléka v zajímavém prostředí Národního zemědělského muzea v Praze.
Devatenáctého ročníku soutěže o Mlékárenský výrobek roku se zúčastnilo 21 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 55 výrobků. Porotci výrobky hodnotili celkem v osmi kategoriích:
- Zakysané mléčné nápoje
- Jogurty a zakysané výrobky
- Mléčné a tvarohové dezerty
- Přírodní sýry čerstvé a tvaroh
- Přírodní sýry měkké (a plísňové)
- Přírodní sýry polotvrdé a tvrdé
- Tavené sýry
- Tvarohové a mléčné pomazánky
V rámci soutěže byly dále vyhlášeny „Novinky roku 2022“
Hodnocení za účasti 16 nezávislých porotců proběhlo 4. května na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků. Dále také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.
U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.
Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl v kategoriích jogurtů a zakysaných výrobků a mléčných a tvarohových dezertů. Výrobci přihlásili také vysoký počet sýrů, které byly rozděleny do celkem čtyř kategorií. Za nový trend letos můžeme označit vysokoproteinové výrobky, ale také výrobky s novými typy ochucení určené pro náročné spotřebitele a gurmány. Pro český trh je také zcela nový speciální polotekutý puding holandského typu označovaný jako Vla. Pokračujícím trendem výrobců zůstávají stále reformulace. Jedná se o takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy. K nim patří např. snižování obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou.
Světový den mléka
Výsledky akce „Mlékárenský výrobek roku 2022“ byly za přítomnosti zástupců veřejného života, médií a samozřejmě odborníků a manažerů mlékárenského průmyslu a zemědělské prvovýroby vyhlášeny 1. června na společensko-odborné akci „Oslava mléka“ v zajímavém prostředí Národního zemědělského muzea v Praze, které umocnilo význam této potravinářské události.
Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a který připadá právě na 1. června. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula.
Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích. Vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, a celkem 12 novým/inovovaným výrobkům byl předán diplom „Novinka roku“.
V závěru slavnostního ceremoniálu vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský a Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky nový ročník soutěže o „Mlékárenský výrobek roku 2023“.
VÝSLEDKY V JEDNOTLIVÝCH SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH
V soutěži o nejlepší novinku roku soutěžilo celkem 26 výrobků, ze kterých toto ocenění dostalo celkem 12 nových a inovovaných výrobků.
Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal tradiční sýr Sedlčanský Hermelín Originál ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic a.s., kterému porotci přidělili 96,7 bodů z celkových 100 možných.