Nákup základních potravin se meziročně prodraží, čtvrtletně však Češi ušetří. Brambory za poslední kvartál zdražily o 25 procent, máslo zlevnilo o pětinu. Díky akčním letákům mohou domácnosti ušetřit až čtvrtinu výdajů za nákup základních potravin. Analýzu provedla společnost Česká distribuční, která je distributorem tištěných letáků v České republice.
Spotřební koš třinácti základních potravin meziročně zdražil zhruba o 37 korun, čtvrtletně naopak zlevnil o sto korun. Za jablka si oproti loňsku spotřebitelé připlatí o 43 procent, za vejce o 28 procent. Krystalový cukr je meziročně naopak o třetinu levnější. Čtvrtletně zlevnila většina základních potravin. Především máslo, mouka a vepřová pečeně, a to o pětinu.
Při nákupu brambor musí naopak spotřebitelé počítat s čtvrtletním zdražením o 25 procent. Vyplývá to z meziročního i čtvrtletního srovnání cen třinácti vybraných základních potravin v akčních letácích sedmi největších obchodních řetězců. Obchodníci je aktuálně nabízejí s průměrnou slevou 27 procent. Analýzu provedla společnost Česká distribuční, která je distributorem tištěných letáků v České republice.
„Vývoj cen základních potravin sledujeme dlouhodobě. S čtvrtletním odstupem jsme opět provedli analýzu akčních cen a tentokrát máme pro spotřebitele spíše pozitivní zprávy. Přestože meziročně ceny mírně vzrostly, za poslední čtvrtletí základní potraviny zlevnily zhruba o 13 procent. Nejvíce se to projevilo u tolik propíraného másla, které zlevnilo o 50 korun za kilogram. Spotřebitelé oproti lednu výrazněji ušetří mimo jiné za vepřovou pečeni, pšeničné pečivo nebo sýr eidam. Od začátku roku také klesla cena vajec či jablek, opačná situace nastala u brambor. V každém případě se spotřebitelům vyplatí sledovat akční letáky. Mohou díky nim ušetřit více než čtvrtinu výdajů za základní potraviny,“ říká Jaroslav Staněk, manažer marketingu a komunikace České distribuční.
Spotřebitelé ušetří při nákupu cukru
Ve srovnání s loňským dubnem si Češi připlatí za osm ze třinácti položek z kategorie základních potravin. Největší meziroční nárůst cen je patrný u jablek. Spotřebitelé mohou koupit kilogram jablek v akci v průměru za 29 korun, což je téměř o devět korun (43 procent) více než před rokem. Deset kusů vajec velikosti M lze pořídit v průměru za 40 korun, tedy meziročně zhruba o třetinu dráž. Kilogram másla je ve srovnání s loňským dubnem dražší o 15 korun za kilogram, třebaže kvartálně za něj spotřebitel ušetří v průměru 50 korun.
Meziročně spotřebitelé nejvíce ušetří při nákupu krystalového cukru. Ten zlevnil zhruba o sedm korun za kilogram (32 procent). O 10 až 15 procent je levnější také polotučné mléko, pšeničná hladká mouka nebo konzumní brambory.
Máslo od začátku roku výrazně zlevnilo, brambory jsou dražší
Při pohledu na čtvrtletní srovnání akčních cen základních potravin je situace velmi odlišná. Většina sledovaných položek od začátku roku zlevnila a nejvíce je to patrné u másla. Kilogram lze nově pořídit za průměrnou akční cenu 178 korun a kostku zhruba za 45 korun. To je o 22 procent méně než v lednu. O pětinu zlevnilo také pšeničné bílé pečivo, hladká mouka nebo vepřová pečeně. Sýr eidam je levnější o 12 procent, respektive 23 korun za kilogram, který lze nově pořídit za 163 korun.
Nejvyšší procentuální i korunové zdražení od začátku roku lze pozorovat u brambor. Jestliže v lednu šlo kilogram sehnat v akci za 13 korun, nyní je to o čtvrtinu více. O pět až deset procent čtvrtletně zdražil kmínový chléb, polotučné mléko, slepičí vejce a jablka. Cena bílého jogurtu a lahvového výčepního piva se prakticky nezměnila.



