
Všechny zásilky masa původem z Brazílie bude možné uvádět na český trh až po jejich vyšetření na přítomnost salmonely. Veterináři tak reagují na opakované nálezy salmonel v drůbežím mase a masných polotovarech.
Příchod brazilského masa budou navíc muset příjemci zboží Státní veterinární správě hlásit. Z dosavadních vyšetření vyplývá, že osm procent z kontrolovaných brazilských potravin obsahuje salmonely. Za porušení nařízení s celorepublikovou platností hrozí pokuta až do výše dvou milionů korun. Opatření začíná platit od úterý 9. května.
„Rozhodl jsem se po diskusi s kolegy ze Státní veterinární správy přistoupit k mimořádnému opatření. Jsme v tomto první stát Evropské unie. Apeloval jsem, aby Evropská unie lépe kontrolovala dovážené kuřecí maso na území Evropské unie, bohužel zatím nevidím konkrétní opatření, která by zvýšila ochranu spotřebitelů v Evropské unii i České republice,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Většina dováženého drůbežího masa míří přitom především do veřejného stravování, tedy do restaurací a jídelen. „Tady bych chtěl důrazně upozornit české spotřebitele, aby se daleko více ptali na původ nejenom drůbežího masa, ale i jiných druhů mas, a více se zaměřili především na kvalitní produkci masa od našich regionálních zemědělců,“ řekl dále ministr. Podle slov ústředního ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda zpřísnění nahlašovací povinnosti spolu s povinným vyšetřováním všech zásilek zboží brazilského původu výrazně omezí riziko, že se na český trh dostanou zdravotně nebezpečné či falšované potraviny z této země.

Brazilské maso nakažené salmonelou.
Již koncem března vyzvala Evropská komise členské státy ke zvýšeným kontrolám zásilek potravin z Brazílie. Důvodem k těmto mimořádným opatřením byly pochybnosti o fungování systému dozoru nad potravinami a osvědčování vývozů v Brazílii. Z dostupných informací vyplývá, že minimálně v uplynulých dvou letech byly v důsledku korupce na trh uvolňovány potraviny, o jejichž zdravotní závadnosti panují vážná podezření.
Brazilské maso bývá často zkažené nebo chemicky upravované
Do konce dubna provedla veteinární správa přibližně devadesát kontrol, při kterých prověřila, pozastavila a laboratorně vyšetřila dvě stě šarží. Přitom pětkrát zjistila přítomnost salmonel v masném polotovaru z kuřecího masa, v kuřecím mase a v jednom případě nevyhovující poměr vody a bílkoviny v kuřecím mase.
Aktuálně veterináři stahují z trhu zásilku téměř pěti tun solených kuřecích prsních řízků. Vyšetření odhalila ve všech pěti vzorcích odebraných z této zásilky, jejímž příjemcem byla společnost Bidfood Czech Republic, salmonely. Necelých čtyři sta kilogramů produktu veterinární správa pozastavila již při odběru vzorku a zakázala polotovar uvádět do prodeje, dokud nebude mít k dispozici výsledek vyšetření. Zbytek zásilky nyní stahuje z trhu a vrátí ho zpět odesílateli do Nizozemí nebo nařídí likvidaci. Příjemci v tomto případě hrozí až padesátimilionová pokuta.
Vyhledávání zásilek brazilského zboží komplikuje fakt, že naprostá většina produktů z této země do České republiky nesměřuje přímo, ale v rámci takzvaného reexportů od obchodníků sídlících v ostatních členských zemích Evropské unie. Příjemci zásilek v Česku mají sice již několik let povinnost hlásit příchod všech zásilek veterinární správě, nicméně součástí povinnosti není údaj o původu výrobku, pouze o zemi odesílatele zásilky. Nové nařízení tuto povinnost upravuje a u produktů z Brazílie je nově vyžadováno hlásit i název a adresu brazilského podniku, kde byla hlášená potravina vyrobena.
Na evropský trh se často dostává brazilské maso, které je nejen nakažené salmonelou, ale i přímo zkažené nebo chemicky upravené, aby vyvolávalo dojem čerstvosti. Do masa také v Brazílii přidávali kvůli zvětšení jeho objemu brambory, vodu nebo dokonce lepenku. V samotné Brazílii kvůli tomu vypukl skandál obřích rozměrů, který vedl až k obvinění producentů masa a zavírání provozoven, ve kterých se vyrábělo.