
Udržitelnost je pro řetězec Albert jednou z priorit, již tři roky po sobě vydal report udržitelnosti, který detailně popisuje dosažené výsledky v této sféře. „Výrazných pokroků jsme dosáhli v oblasti snižování potravinového odpadu, díky systematickému přístupu se nám daří držet podíl neprodaných potravin na úrovni kolem jednoho procenta. V oblasti obalů optimalizujeme ve spolupráci s našimi obchodními partnery obalové materiály tak, aby splňovaly nároky na recyklovatelnost a obsahovaly co nejnižší objem plastů. Jedním z úspěšných příkladů je balení mletého masa v takzvaném flowpacku namísto plastové vaničky,“ jmenuje některé úspěchy Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.
Jaké nové zákonné povinnosti aktuálně stojí nebo budou již v blízké budoucnosti stát před Albertem z hlediska udržitelnosti?
Nedávno byla schválena směrnice PPWR (Packaging and packaging waste regulation neboli Nařízení o obalech a obalových odpadech), kterou pečlivě sledujeme, včetně vyvíjejících se delegovaných aktů a všeho, co z ní bude vyplývat. Oblast obalového hospodářství a objemy použitých plastových obalů jsou již několik let součástí našeho pravidelného reportingu. Mezi další legislativu, která se vyvíjí, patří například značení takzvaných plant-based potravin či nová směrnice o odlesňování, která vstupuje v platnost na konci tohoto roku.
Jak se na nové nařízení Albert připravuje, případně na čem dalším pracujete?
Pokud zůstaneme v oblasti obalů, tam optimalizujeme ve spolupráci s našimi obchodními partnery obalové materiály tak, aby splňovaly nároky na recyklovatelnost a obsahovaly co nejnižší objem plastů při zachování ochrany čerstvosti a kvality a také transportní funkce. Jedním z úspěšných příkladů je balení mletého masa v takzvaném flowpacku namísto plastové vaničky. Nové balení zachovává kvalitativní parametry ochrany potraviny, atraktivní prezentaci produktu a zároveň přináší významnou úsporu plastových obalových materiálů. Pro zákazníka se jedná o malou změnu, v celkovém objemu ovšem úspora plastového obalu dosahuje až sto tun ročně.
Co všechno již teď Albert dělá nad rámec zákonných povinností?
Výrazných pokroků jsme dosáhli například v oblasti snižování potravinového odpadu, kdy se nám souběžně daří minimalizovat objem neprodaných potravin a navyšovat množství darovaných potravin potřebným. Díky systematickému přístupu se nám daří držet podíl neprodaných potravin na úrovni kolem jednoho procenta. To, co neprodáme, darujeme potřebným anebo smysluplně zrecyklujeme.
Co se týče uhlíkové stopy ve vlastním provozu, podařilo se nám snížit její hodnotu oproti výchozí o 60 procent, což je významný krok k dosažení našich udržitelných cílů. K redukci na tuto úroveň přispěla řada aktivit v čele s dlouhodobým plánem investic do modernizace našich prodejen a snižování jejich energetické i klimatické zátěže, ale také výroba vlastní energie a nákup zelené bezemisní elektřiny.
Jak se Albertu dařilo plnit minulý rok cíle, které si stanovil v oblasti udržitelnosti?
V minulém roce jsme dosáhli významných pokroků v oblasti udržitelnosti. Podařilo se nám snížit v rámci Scope 1 a 2 uhlíkovou stopu ve vlastním provozu o 60 procent ve srovnání s výchozím rokem a strategicky jsme nastavili oblast Scope 3 emisí. V rámci tohoto kroku jsme spočítali výchozí hodnotu naší uhlíkové stopy ve Scope 3 a zahájili jsme spolupráci s dodavateli na plánech, které nám umožní dále snižovat uhlíkovou zátěž v celém potravinovém řetězci.
Zároveň jsme výrazně snížili objem neprodaných potravin a navýšili množství darovaných potravin potřebným. V loňském roce se nám podařilo naplnit závazek darovat 3 800 tun potravin lidem v nouzi a obhájili jsme naši dlouhodobou pozici největšího firemního dárce Potravinových bank. Pro tento rok jsme výši potravinových darů opět navýšili a celkem plánujeme darovat 4 000 tun potravin.
Co je v této oblasti pro Albert vůbec nejdůležitější?
Albert již třetí rok po sobě vydal report udržitelnosti, který detailně popisuje dosažené výsledky v oblasti udržitelnosti, strukturované podle standardů ESG. Tento report podrobně mapuje cíle i jejich plnění, včetně snižování uhlíkové stopy nejen ve vlastním provozu, ale také v celém hodnotovém řetězci. Kromě toho se v Albertu úspěšně zaměřujeme na snižování plýtvání potravinami. V sociální oblasti věnujeme péči nejen komunitám, ale i zaměstnancům – za poslední tři roky jsme navýšili mzdy téměř 20 000 kolegů na provozních pozicích o 26 procent.
Úloha manažera udržitelnosti nabývá na důležitosti. Co je náplní jeho práce a jak konkrétně může ovlivnit směřování firmy?
Úlohou manažera udržitelnosti je především koordinace jednotlivých aktivit, jejich správa a vyhodnocování. Důležitou součástí jeho práce je také přinášení kontextu, aby kolegové, kteří pracují v rámci svých každodenních agend na udržitelných řešeních, rozuměli souvislostem a dalším oblastem. Všechny tři oblasti ESG jsou plně integrované do každodenní činnosti kolegů na jednotlivých odděleních a staly se běžnou součástí práce. Ukazatele z oblasti ESG slouží při strategickém rozhodování jako kritéria, podobně jako například finanční ukazatele.
Kolik lidí a na jakých pozicích se v Albertu věnuje udržitelnosti?
Ve společnosti běží řada projektů týkajících se automatizace reportingu, výpočtů, stanovování strategií do nových oblastí. Pracují na nich zpravidla projektové týmy složené z kolegů z oddělení kvality, komerčního, IT a financí. Pravidelné ESG činnosti jsou již plně integrované do pracovní náplně. Udržitelnost již není jakýmsi dodatkem k byznysu, je jeho integrovanou součástí.
Již tento rok budou moct manažeři udržitelnosti získat profesní certifikát. Bude mít Albert zájem o jeho získání?
Udržitelnost je pro mnoho firem relativně novou disciplínou, která se neustále vyvíjí v reakci na nové vědecké poznatky, vyvíjející se regulaci a legislativní požadavky či směřování národních vlád. Na pracovním trhu je těžké najít odborníky v této oblasti, protože udržitelnost jako samostatná profese ještě není plně ustálená. Z tohoto důvodu považujeme profesní vzdělávání a certifikace za pozitivní krok a určitě by to mohl být dobrý směr, jak posílit odborné kompetence v této oblasti.