Kvalitní zpracování, excelentní chuť a důraz i na ty nejmenší detaily. To jsou podle šumavské firmy Spak základní přísady každého jejich výrobku. My jsme dostali možnost se o tom přesvědčit návštěvou jediného výrobního závodu této rodinné rakouské společnosti u nás.
Historie firmy Spak (která má v podtitulu Spak má šmak) sahá až do roku 1935. V roce 1990 byla založena také pobočka firmy a následně i výrobní závod v České republice v šumavském městě Sušice (jednalo se o první zahraniční akvizici v ČR). Zde nyní pracuje přes 150 zaměstnanců. V posledních letech společnost investovala desítky milionů korun do rozšíření a modernizace výrobní technologie. Spak nabízí několik výrobků v různých baleních. Značka si našla cestu do malých obchodů, stejně jako do velkých hypermarketů. Výrobky společnosti Spak jsou rovněž exportovány, a to převážně na západoevropské trhy.
Produkty, které nesou logo Spak, si je musí nejprve zasloužit
Celý proces začíná výběrem kvalitních surovin od evropských dodavatelů, včetně těch českých. Pokračuje zpracováním v závodě na Šumavě, péčí o každý krok výrobního postupu, včetně výroby nových přírodních produktů bez konzervantů, zahušťovadel a dalších přídavných látek. A končí kontrolou kvality výsledných produktů. Stále zdokonalovaný proces výroby je normou pro všechny naše zaměstnance i externí specialisty.
Spak má české kořeny
Hans Peter Spak, majitel a ředitel společnosti Spak, se narodil roku 1945 ve Vídni. V žilách mu koluje i kapka české krve, neboť rodiče jeho babičky pocházeli z Čech. Od patnácti let pomáhal Hans Peter Spak otci v rodinné firmě, která tehdy vyráběla především majonézu. Vedení společnosti převzal v roce 1974 a ještě téhož roku rozšířil její sortiment o výrobu kečupů. Receptura, která jim přinesla úspěch na rakouském trhu, se od té doby nijak výrazně nezměnila. Společnost Spak pod vedením mladého ředitele brzy rozšířila svou nabídku také o ostrý kečup a jako první začala v Rakousku vyrábět vlastní barbecue omáčku.
Bezprostředně po sametové revoluci navštívil Hans Peter Spak Prahu, a když zjistil, že v českých obchodech se prodává jen jeden druh kečupu, rozhodl se rozšířit své podnikání i do Československa. V roce 1991 otevřel nový výrobní závod v šumavské Sušici, kde se dodnes vyrábějí kečupy a další omáčky pro český trh. Druhý a zároveň poslední obdobný potom ještě funguje nedaleko Vídně. Volné chvíle tráví Hans Peter Spak v sedle motorky Harley Davidson. Dvakrát do roka podniká s přáteli motorkářské výpravy do různých koutů světa. V poslední době projel například Maroko, Portugalsko nebo Korsiku.