
Velkou pozornost na 25. kongresu Samoška vzbudilo vystoupení ministryně financí Aleny Schillerové a jejího náměstka pro daně a cla Stanislava Kouby. Zaměřili se na problematiku stravenkového paušálu, která v poslední době vzbuzuje značné emoce, a přiblížili, co bude jeho zavedení znamenat pro podnikatele.
„Jde nám o to, vytvořit alternativu ke stávajícímu systému a dát firmám možnost volby,“ uvedla ve své přednášce Alena Schillerová. A zmínila celou řadu mýtů, které jsou s tímto tématem spojeny, například že kvůli zavedení stravenkového paušálu zaniknou jídelny a kantýny nebo že zaměstnavatelé započtou uvedený paušál do mzdy zaměstnanců, a tak jim sníží reálný příjem. Nic z toho se podle ministerstva financí nezakládá na pravdě.
Nezřídka se hovoří třeba i o tom, že zavedení stravenkového paušálu sníží tržby restauracím. Přitom spotřebitelé v současnosti stravenkami platí převážně v supermarketech. A restaurace, které stravenky přijímají, pak na vyplacení peněžní částky čekají řadu týdnů až měsíců.
Zavedení stravenkového paušálu, k němuž by podle slov Aleny Schillerové mohlo dojít už od 1. ledna 2021, podporují také relevantní subjekty na tradičním trhu, což potvrdil i kongres Samoška. A jak ukázalo množství otázek z publika směrem k ministryni financí, jde v dnešní době vskutku o žhavé téma.
Podrobnější informace o kongresu připravujeme do speciálu Ozvěny Samošky, který vyjde spolu s časopisem Zboží&Prodej 10/2020.