
V soutěži o nejlepší českou biopotravinu se rozhodlo o vítězích. Titul Česká biopotravina roku 2021 si odnáší Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník. Mezi další oceněné produkty patří cibulové chutney, jehněčí steak nebo jablečný mošt. Úspěch zaznamenala i steaková masa. O titul se v jubilejním 20. ročníku soutěže utkalo 123 biopotravin a biovín. Akci pořádá Pro-Bio Svaz ekologických zemědělců.
V soutěži určené tuzemským producentům biopotravin hodnotí produkty odborná porota. Ta letošní měla 18 členů – jedním z nich byl opět i redaktor časopisu Zboží&Prodej Pavel Gregor – a volila nejlepší produkty v pěti kategoriích včetně výběru celkového vítěze. Tím se stal Bio tvaroh z Ekofarmy Javorník, který současně zvítězil i ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu. Na český trh jej ekofarma dodává od roku 2015.
„Bio tvaroh vyhrál bezpochyby nejen díky své dokonalé chuti, která je opravdu jemná a lahodná, ale důležitým kritériem byl rozhodně i způsob balení v recyklovatelném obalu, který se k bioprodukci prostě skvěle hodí. Dříve farma dávala tvaroh do plastové krabičky. Až v poslední době přešla na nový, papírový obal, což celkovému hodnocení marketingového konceptu, vzhledu a obalu výrobku ze strany poroty velmi prospělo,“ uvádí k vítěznému produktu Kateřina Urbánková, manažerka Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců.
Ve zbývajících kategoriích soutěže Česká biopotravina roku 2021 zvítězil Mošt Bio Jablko Jadernička od Marka Šenkeříka z Moštárny Valašské Klobouky, a to v kategorii Biopotraviny rostlinného původu, dále Bio cibulové chutney z Ekofarmy Lejčkov v Jihočeském kraji, které bylo nejúspěšnější v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky. V kategorii Biovíno pak vyhrál Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2019 z Vinařství Barabáš a nejmladší kategorii Steaková masa ovládl Jehněčí T-Bone steak Bio z Farmy Rudimov.
Od roku 2002 byly oceněny desítky biopotravin. Klání o nejlepší biopotravinu roku přitom prošlo stejně dynamickým vývojem jako samotné ekologické zemědělství v Česku. „Od začátku soutěže se samozřejmě mnohé změnilo. Především došlo ke změně kategorií, které dnes plně korespondují s rozšířením sortimentu biopotravin nabízených na tuzemském trhu, a stabilně se také zvyšuje množství přihlášených výrobků. Několikrát se také obměnila porota a její koncept fungování, kdy se snažíme, aby v ní byli jak zástupci médií a spotřebitelů, tak odborníci na biopotraviny jako takové. Letos jsme se například zaměřili na sociální přesah jednotlivých přihlášených výrobků a už nyní víme, že chystáme i velké novinky do nové dekády, tedy od 21. ročníku,“ komentuje Kateřina Urbánková.
Soutěž probíhá pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Klanicy.