
Zdraví. To je mantra posledních let, kterou podpořila i celosvětová pandemie covidu. Zákazníci se stále více zajímají o to, co konzumují, jaké má jídlo zdravotní benefity, odkud jejich jídlo pochází i jak moc zatížila jeho výroba planetu. Výrobci a retaileři jdou zákazníkům flexibilně naproti s nabídkou značkových i privátních řad, která uspokojí všechny chutě. A aby zákazník náhodou nezabloudil, posilují také navigaci v obchodu.
Přinášíme vám článek z časopisu Zboží&Prodej č. 285 (9/2021). Je to ochutnávka originálního obsahu, který najdete každý měsíc v tištěném vydání. Nechodí vám časopis? Registrujte se k odběru a nezmeškejte žádné vydání. Pro zástupce retailu je časopis zdarma.
Na jaře letošního roku publikovalo Ministerstvo zemědělství ČR (Mze ČR) zprávu o trhu s biopotravinami za rok 2019. Sběr dat probíhá pomaleji, než bychom ocenili, trend, který je v nich patrný, ale obchodníky určitě potěší. Srovnáme-li roky 2018 a 2019, spotřeba biopotravin v tuzemsku vzrostla skoro o pětinu (19 %). Pomáhají k tomu i edukační aktivity Mze ČR, které biopotraviny aktivně propaguje hlavně v rámci měsíce září. Zákazníci mají možnost navštívit farmy, které bio produkují, a seznámit se tak více do hloubky s principy ekologického zemědělství, jež představuje zřejmě jedinou udržitelnou alternativu oproti tomu konvenčnímu. Růstu celého odvětví napomáhá i rozšiřování nabídky – ekologickému zemědělství se v tuzemsku věnuje stále více subjektů, v srpnu letošního roku jich bylo registrováno téměř šest tisíc. A rozšiřování nabídky se také aktivně věnují obchodníci, kteří tomuto sortimentu dávají stále více prostoru na prodejní ploše.
Z nedávného průzkumu společnosti Ipsos pro Albert ČR, který se uskutečnil v srpnu letošního roku na vzorku 525 respondentů, vyplývá, že znalost biopotravin a benefitů organického zemědělství je u zákazníků skoro devadesátiprocentní. A hlavní motivací pro nákup biosortimentu je péče o zdraví, což potvrdila více než polovina dotazovaných. Pro čtyři z deseti je pak důležitou motivací pro nákup biopotravin větší šetrnost k přírodě.
Motivátory jsou zdraví i péče o planetu
Zákazníci jsou podle průzkumu k výběru biopotravin oproti klasickým produktům motivováni především zájmem o zdravější životní styl a šetrnější zacházení s životním prostředím i péčí o zvířata. „V kategorii bio je nejoblíbenějším zbožím ovoce a zelenina a také mléčné výrobky. Širší nabídku by pak zákazníci ocenili u masa a pečiva,“ komentuje výsledky průzkumu Jiří Mareček, ředitel komunikace sítě Albert. Průzkum zároveň ukázal, že zájem o biopotraviny roste s příznivými cenami a napomáhá mu také vzdělávání zákazníků a rostoucí důvěra v kvalitu produktů označených jako bio.
Důležitým prvkem je udržitelnost
„Biopotraviny se těší velké popularitě a vidíme to všude kolem sebe. Ještě před pár lety si zákazníci pro tento sortiment chodili do specializovaných obchodů, dnes najdou v běžném supermarketu vše od mrkve po vajíčka nebo pečivo,“ říká Jan Zeman, majitel Biopekárny Zemanka. O její sortiment, který zahrnuje především sušenky a krekry, zájem stále roste. Jan Zeman také dodává, že už dávno neplatí, že by o biopotraviny měly zájem pouze vyšší příjmové skupiny z větších měst. Jen v prvním pololetí letošního roku zaznamenala společnost dvouciferný růst, až 17% nárůst tržeb v takzvaném tradičním segmentu, tedy u tradičních potravin v menších obcích. Nejoblíbenějším výrobkem jsou už několik let Čoko-kokosky a společnost také rozjíždí bezobalový prodej sušenek. Daří se také partnerské spolupráci. „Od června pečeme takzvané cirkulární Dužinky, krekry a sušenky, do kterých přidáváme slisovanou dužinu z řepy, mrkve a jablek, která vzniká při výrobě šťávy v Ugo. Jejich předností je chuť a vyšší podíl vlákniny,“ představuje novinku Jan Zeman.
O původ potravin se zajímá 9 z 10 zákazníků
Že se zákazníci opravdu zajímají, potvrzuje také studie společnosti Nielsen Admosphere. Nedávné výsledky realizované na vzorku pěti set respondentů internetové populace Českého národního panelu starší 15 let, uvádějí například to, že země původu produktů zajímá devět z deseti zákazníků. Celkem 41 % se o zemi původu zajímá u všech nebo u většiny nakupovaných potravin, 44 % ji řeší pouze u některých produktů. V popularitě pak vítězí, tedy alespoň v průzkumu, neboť to se od skutečného nákupního chování může hodně lišit, produkty z Česka (92 %) či Německa (37 %), nejméně zákazníci stojí o produkty z Polska a jen sedm procent lidí preferuje potraviny odjinud než z Evropy. Nemalá část zákazníků je také ochotna si za potraviny z preferované země připlatit (70 %). Co se ale týče specializovaných potravin, třeba těch bezlaktózových či bio, jejich dostupnost pro Čechy při výběr místa nákupu tak zásadní není, důležité je to pouze pro 15 % dotazovaných. Daleko zásadnější jsou ceny, akce a slevy, které ocení 63 % dotazovaných.
Nabídka biosortimentu v retailu rychle roste
Maloobchodní síť Billa podle její tiskové mluvčí Dany Bratánkové uvádí novinky v biokvalitě prakticky každý měsíc. „V nedávné době to byly například bio zeleninové pomazánky, čokoláda, pizza, rýže, mozzarella, zavařené pečené fazole, konzervovaná řepa a další příchutě rostlinných mlék,“ vypočítává novinky. Za rostlinná mléka získala Billa v letošním roce rovněž ocenění Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2021 v kategorii rostlinných mlék. Nejúspěšnějším biosortimentem jsou dlouhodobě banány a citrony, v čerstvých potravinách zase vejce a máslo. Stoupající popularitu zaznamenává společnost u tempehu a dobře se daří také třeba javorovému sirupu.
Na odbyt jde hlavně bio ovoce a zelenina
Třetina zákazníků ve výše zmíněném průzkumu pro obchody Albert uvedla, že nějaký biovýrobek zakoupí alespoň jednou měsíčně, a pět procent dotazovaných si je do nákupních košíků vkládá minimálně jednou týdně. Rostoucí trend potvrzují v Albertu i jasná čísla. Podle Jiřího Marečka se meziročně zvedl prodej v kategorii bio ovoce a zeleniny o nižší desítky procent. A podle průzkumu patří právě tato kategorie mezi nejčastěji nakupovanou. V Albertu je zájem hlavně o bioprodukci banánů, citronů, paprik a borůvek. Nejmenší zájem je naopak o slané pochutiny (pouze jedno procento), nápoje (4 %) cukrovinky (6 %) nebo koření a dochucovadla (10 %).
Do funkčních potravin prostupují veganské trendy
Podle Jiřího Rotrekla, country manažera pro Česko a Slovensko společnosti Max Sport, se i přes nelehký loňský rok kategorii funkčních tyčinek dařilo a do budoucna vypadá situace optimisticky. Celá kategorie je ale stále více cenově senzitivní. V inovacích vedou hlavně produkty s kolagenem, tedy řada Collagen+. „Oproti tomu segment raw tyčinek od roku 2018 klesá a lepší to není ani v tomto roce,“ vysvětluje. Letos se v Max Sportu pustili do vývoje veganské řady proteinových tyčinek. „V tom vidíme velký trend, to není jen otázka posledního roku,“ uvádí. Firma Max Sport chce rozšířit své portfolio i o „netyčinkové“ produkty a rozšířit tak nabídku i do segmentu klasických funkčních potravin.
Rostlinné alternativy zažívají boom
Rostoucí zájem o rostlinné alternativy masných či mléčných výrobků potvrzují výrobci i obchodníci. Denisa Morgensteinová, tisková mluvčí on-line supermarketu Rohlik.cz, uvádí, že zájem je hlavně o rostlinné alternativy masa, uzenin a delikates. „Oproti minulému roku vidíme zhruba sedmdesátiprocentní nárůst zájmu o rostlinné alternativy uzenin,“ upozorňuje na trend. A dodává, že zájem o burgery, karbanátky či medailonky se v tomto segmentu zvyšuje dlouhodobě. Největší růst pak sortiment zažívá s nástupem grilovací sezony. Letos byl tento růst v porovnání s loňskou sezonou téměř dvojnásobný. Souvisí to ale podle ní také s tím, že Rohlik.cz sortiment neustále rozšiřuje a rostlinné alternativy nabízí na jednom místě.
Kategorie bezlaktózových potravin roste v Rohlik.cz pomaleji. Je to dáno tím, že si zákazníci zvykli nakupovat přirozeně bezlaktózové produkty, případně ty se sníženým obsahem laktózy, například kozí výrobky. Dobře se ale daří bezlepkovým produktům, ty oproti loňsku vzrostly o pětinu.
Stagnující vývoj mají bezlaktózové produkty také ve společnosti Kaufland Česká republika. Ostatnímu specializovanému sortimentu se daří dobře nejen díky neustálému rozšiřování nabídky, ale také speciálním promoakcím v akčních letácích. Zákazníci najdou výrobky na prodejní ploše jednoduše. „Mají své extra umístění se specifickým označením tak, aby je zákazník mohl snadno nalézt a nákup byl pro něj jednoduchý a přehledný,“ vysvětluje tisková mluvčí společnosti Renata Maierl.
Důležitá je edukace spotřebitele
Společnost Makro Cash & Carry ČR zařadila na jaře do prodeje novou řadu Metro Chef Veggie, která je určena hlavně pro segment horeca. Zahrnuje produkty s texturou hovězího (burger, trhané, mleté) a dva druhy s texturou kuřecího, lišící se kořením. Díky vysokému obsahu rostlinných proteinů funguje jako plnohodnotná náhrada masa. Celou oblast speciálních potravin vnímá retailer jako růstovou a podporuje ji i na prodejní ploše. „Tak třeba bezlepkové a sójové výrobky už mají vlastní zónu několik let, pro nové Metro Chef Veggie jsme připravili samostatnou koncovku v sekci mražených produktů,“ přibližuje detaily sustainability manager Martin Čivrný. V gastro letácích má také sortiment speciální edukativní stranu, která zákazníky informuje o udržitelných výrobcích. Letos Makro dokonce spustilo kampaň na podporu udržitelnosti s názvem Proooč, která zákazníkům přibližuje ekologická a udržitelná řešení, mezi než alternativní sortiment patří. Firma se chce dlouhodobě věnovat vývoji výrobků ze zodpovědných proteinů pod privátní značkou, zatím ale pouze pro segment horeca.
Veganské trendy pronikají i do kosmetiky
Na aktuální trendy reaguje také společnost Lidl Česká republika. „U všech specializovaných potravin jsme v uplynulých letech zaznamenali růst,“ potvrzuje tiskový mluvčí Tomáš Myler. Z akčních nabídek se tak řada produktů přesunula do stálého sortimentu. Oblíbené je například Veganské mleté Next Level Hack, pro který do obchodu míří nejen vegani a vegetariáni, ale také flexitariáni. Pod značkou Next Level Hack jsou v nabídce také nugetky se sladko-pálivou omáčkou a miniřízečky, které letos získaly 2. místo v anketě Rostlinný produkt roku. Nabídku obohacuje tofu či hummus, zákazníci si jej mohou vychutnat třeba v kombinaci mrkev s koriandrem.
Firma reaguje i na poptávku po bezlaktózových produktech a nabízí tak ucelený mléčný sortiment. „Stabilní je kategorie bezlepkových potravin,“ uvádí Tomáš Myler. Prozrazuje, že největší zájem je o bezlepkové pečivo, ale také mouky a směsi na domácí pečení. Úspěšné byly rovněž bezlepkové brownie a ovesné vločky bez lepku. Veganské trendy pronikají i do kosmetické nabídky. Lidl tak nabízí například šampony, laky na vlasy, sprchové gely či tekutá mýdla.
Plnohodnotné rostlinné alternativy jsou víc vidět
Rostlinnou alternativu másla představuje nový produkt společnosti Upfield, Rama 100% přírodní. Je vyrobena ze stoprocentně rostlinných surovin, nabízí ale výhody mléčného másla. „Lze s ní vařit, péct nebo ji jen namazat na chléb,“ popisuje Csilla Kövári, Rama brand manager EE společnosti Upfield. Tím podle něj reaguje na poptávku spotřebitelů po zdravějších, ale také udržitelnějších produktech. Produkt je vyroben právě s ohledem na udržitelnost, a životní prostředí tak zatěžuje méně než standardní výroba másla z mléka. Příjemným benefitem je i to, že je výrobek bez laktózy, fruktózy a bez lepku. Novinka má rozsáhlou marketingovou podporu, která zahrnuje on-line platformy, magazíny, letáky a také in-store komunikaci s podporou hostesek a spotřebitelských soutěží.
Novinky lákají zákazníky na zdraví a chuť
Na výživové trendy reaguje novými výrobky také společnost Orkla Foods Česko a Slovensko, která má pod svými křídly například značky Vitana či Hamé. „Trendy analyzujeme a využíváme při vývoji nových výrobků,“ potvrzuje communications consultant Milan Linka. Pod tradiční značkou Hamé se tak na trhu objevila řada zeleninových pomazánek Hamé Veggie s vysokým obsahem luštěnin a zeleniny a naopak úplně bez lepku. Novinkou, která splňuje moderní výživová doporučení, jsou také rybí pomazánky, které společnost uvedla na trh s jednoduchým sloganem „Dej si rybu, nemá chybu“.
Někdo to rád fermentované
Zájem roste také o fermentované potraviny. Zakladatel společnosti Wild & Coco Filip Říha uvádí, že za ní stojí řada studií o jejich prospěšnosti: „Fermentované potraviny přinášejí do našich střev, tedy mikrobiomu, miliardy zdraví prospěšných bakterií a zdravý mikrobiom je základem naší imunity, radosti a emoční stability,“ vypočítává benefity. Pomáhá také při tepelné regulaci, trávení, mentální jasnosti, výkonnosti a dalších klíčových funkcích lidského těla. Edukaci spotřebitelů se Filip Říha věnuje velmi aktivně, nejvíce formou kratších inspirativních videí, příspěvků na sociálních sítích a spoluprací s lékaři a zdravotními terapeuty a jak říká: „Většina z nich je překvapená, že vůbec takovéto terapeuticky silné produkty existují, a rádi je pak doporučují svým klientům.“ Letos získala společnost za své produkty ocenění Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2021 v kategorii Vegetariánské a veganské potraviny. Nejprodávanější produkty značky zahrnují Keefir (nově Cocofir) a Yoguard (nově CocoGuard). Zákazníci si podle Filipa Říhy oblíbili zejména ochucené varianty, například višňový CocoFir či CocoGuard Chia Vanilla. A chystají se další inovace. „Budeme mít speciální probiotické kultury na snížení hladiny histaminu, o ty projevili naši zákazníci velký zájem. Budeme přidávat také nové příchutě ,jogurtů´ CocoGuard a ,´kefírů´ Cocofir a další novinky.“
Doplňkům stravy pomáhá e-commerce
David Buchta, propagátor zdravého životního stylu společnosti Primulus, uvádí, že novým trendem na trhu je nárůst opravdu kvalitních doplňků stravy. „V minulosti je bylo možné koupit pouze v lékárně, cena přípravků v celém distribučním řetězci rostla a s ním také snaha ušetřit na vstupních surovinách.“ Díky e-commerce dnes podle něj firmy nabízejí kvalitnější sortiment a investují do prémiových surovin. „Obecně trhu s doplňky stravy pomohla pandemie covidu, protože se lidé více začali zajímat o své zdraví a imunitu,“ vysvětluje David Buchta. Dodává, že dobře se na trhu daří kromě prostředků pro podporu imunity také třeba těm s kolagenem. Ty už se dnes nepoužívají jen v souvislosti s kloubní výživou, ale pronikají i do péče o pleť. Zákazníkům doporučuje při užívání doplňků stravy hlavně trpělivost. „Lidé chtějí vidět výsledky pokud možno hned, ale to není u doplňků stravy možné. Výsledky lze zaznamenat nejdříve po dvou týdnech až dvou měsících pravidelného užívání,“ dodává David Buchta.
Názory odborníků:
„Zájem zákazníků o rostlinné alternativy roste.“
Celá kategorie speciální výživy roste, chlazené roste rychleji než trvanlivé. Nejrychleji rostoucí jsou kategorie alternativ masa, uzenin a delikates. Dlouhodobě objemově nejsilnější je kategorie rostlinných nápojů. V alternativách není zájem jen o „maso“, ale roste poptávka po veganských pizzách či polévkách. Spotřebitelé v alternativách dávají přednost rostlinným burgerům a párečkům.
Denisa Morgensteinová, tisková mluvčí, Rohlik.cz
„Kategorie funkčních tyčinek je cenově senzitivnější.“
Zákazník chodí nakupovat méně často, a i když je jeho nákupní koš větší, impulzní výrobky mají stále menší šanci na spotřebitele zapůsobit. Funkčním tyčinkám se ale v loňském roce i přes covidové nepříznivé období dařilo dobře. Prodej impulzních výrobků více podporujeme pomocí speciálních stojanů, druhotným vystavením a akcemi. V celé kategorii stoupá podíl promovaných výrobků a tím se stává cenově senzitivnější, než byla v roce 2020.
Jiří Rotrekl, country manager CZ/SK, Max Sport
„Zájem o fermentované potraviny roste díky větší informovanosti zákazníků.“
V souvislosti s onemocněním covidu se objevilo několik studií, které spojují imunitu vůči této chorobě a riziko její těžké formy se stavem mikrobiomu. Evidentně to spotřebitelé zachytili – poptávka roste jak po lokálních, tak po exotických fermentovaných potravinách. Přímé prodeje přes e-shop nám rostou rychleji než prodeje v obchodní síti. Přičítám to pomalejšímu přizpůsobení kamenných prodejců novým trendům, ačkoliv zájem z jejich strany také roste.
Filip Říha, zakladatel, Wild & Coco
„Nárůst je hlavně u alternativní nabídky.“
Nárůst zaznamenaly především alternativní produkty k mléčným výrobkům, tedy bezlaktózová a sójová mléka a jogurty. Nárůsty pozorujeme také u ostatních sójových výrobků typu tempeh, tofu, sójové maso apod. Bezlepkové výrobky mají na našem regálu zastoupení již dlouho a jejich prodeje jsou spíše stabilní.
Martin Čivrný, sustainability manager, Makro Cash & Carry ČR
Jak na recyklovatelný obal
Ve spolupráci se zpracovateli odpadů připravila společnost Eko-Kom doporučení pro konstrukci a design speciálních potravin, aby byla zajištěna jejich maximální recyklovatelnost.
Kelímky, misky: PP
recyklovatelné: PP; transparentní bezbarvé a světlé barvy; bez potisku; etikety z PP, OPP, BOPP
zhoršují recyklovatelnost: multilayery z PE; ostatní barvy kromě černé; EVOH do 1 % hmotnostního, aditiva neměnící hustotu, metalizace tenkou vrstvou Al; etikety a uzávěry z PE, HDPE, MDPE, LDPE; in-mould etikety z PE s minimálním potiskem
obtížně recyklovatelné: multilayer s PLA, PS, PVC, PET, PETG; černá barva; metalizace silnou vrstvou Al; etikety a uzávěry z non-PO materiálů, PVC, Al a jiných kovů, laminovaného papíru; bio/oxo degradovatelné přísady
Kelímky, misky: PE
recyklovatelné: HDPE; transparentní bezbarvé; bez potisku
zhoršují recyklovatelnost: HDPE multilayery z dalších modifikací PE; transparentní světlé barvy; bariéry na bázi SiOx, nebo Al2O3; tisk barvami, kromě černé; etikety a uzávěry z PE, HDPE, MDPE, LDPE; in-mould etikety z PE s minimálním potiskem
obtížně recyklovatelné: multilayer s PP, HDPE s PLA, PS, PVC, PET, PETG; černá barva; metalizace vrstvou Al; etikety a uzávěry z PP, nebo z PET, PET-G, PS, PLA; papírové etikety pevné za mokra; bio/oxo degradovatelné přísady
Tzv. sáčky
recyklovatelné: LDPE, LLDPE, HDPE; transparentní bezbarvé
zhoršují recyklovatelnost: neoddělitelné součásti z modifikací PE; bariéra v polymerní struktuře; bariéry na bázi SiOx, nebo Al2O3 bez dalších povlaků; tisk barvami, kromě černé; etikety a uzávěry (včetně těsnících prvků) z HDPE, MDPE, LDPE
obtížně recyklovatelné: multilayer PE/PP nebo s PLA, PS, PVC, PET, PETG; EVOH; PVC, PA, PVDC; aditiva zvyšující hustotu nad 1 g/cm3; bio/oxo degradovatelné přísady; metalizace vrstvou Al
Sklenice
recyklovatelné: standardní sodnovápenaté obalové sklo; nebarvené, lehké barvy, zelená, hnědá; co nejmenší potisk; dobře oddělitelné plastové a papírové etikety pevné za mokra, max. 50 % plochy obalu; lepidla rozpustná ve vodě; uzávěry snadno oddělitelné z plastů, železa a hliníku
zhoršují recyklovatelnost: neprůhledné, metalické barvy; dobře oddělitelné neskleněné součásti na bázi kovů, nebo plastů (např. madla); celoplošný potisk
obtížně recyklovatelné: neobalová skla, např. borosilikátové, olovnatý křišťál, kryolitové apod.; složité konstrukce s neoddělitelnými neskleněnými prvky, metalizované povrchy; metalické barvy; neoddělitelné etikety bez ohledu na materiál a plochu pokrytí; lepidla nerozpustná ve vodě a neoddělitelná (hotmelty); uzávěry neoddělitelné, lisované, ze železa, hliníku, plastů, keramiky a porcelánu
Papírové obaly
recyklovatelné: celulózová vlákna z dřevin; bez coatingu a laminace; nebarvené; co nejmenší potisk doporučenými, vodou ředitelnými barvami; standardní plniva (kaolín, mastek, CaCO3, škrob)
zhoršují recyklovatelnost: vlákna z jednoletých rostlin (tráva, bavlna, třtina); průhledová okénka, kovové svorky
obtížně recyklovatelné: oboustranný plastový coating, voskové, silikonové a metalické povlaky; plastové lamináty; neoddělitelné nepapírové součásti; krvácející barvy, barvy s migrujícími látkami, metalické barvy; velkoplošné plastové etikety
Data:
5,26 mld. Kč
činila spotřeba biopotravin na tuzemském trhu v roce 2019. Za rok spotřeba narostla takřka o pětinu, o rok dříve činila 4,43 miliardy. O biopotraviny zákazníci neztratili zájem ani během covidu, očekává se tedy další růst.
Zdroj: Zpráva o trhu s biopotravinami, Mze ČR, 2021
Jitka Hemolová, jitka.hemolova@atoz.cz
Článek vyšel i v časopisu Zboží&Prodej 9/2021.