
Srovnání cen v akčních letácích sedmi největších českých řetězců před loňskými a letošními Velikonocemi ukázalo, že ingredience na pečení meziročně zdražily v průměru o 32 %. Z devíti sledovaných položek si letos zákazníci připlatí za osm z nich. Výjimku představují pouze mandle, kde je však celková úspora zanedbatelná, jenom tři procenta.
Nejvíce meziročně zdražilo mléko (o 98 %) a cukr krupice (o 88 %). Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 26 %, tedy o dvě procenta méně než loni. Analýzu provedla Česká distribuční, součást skupiny Vltava Labe Media a zároveň distributor akčních letáků v České republice.
„Velikonoce jsou prvním specifickým obdobím v roce, kdy roste zájem spotřebitelů o nákup konkrétních položek, zejména pak vajec nebo ingrediencí na pečení. Stejně jako loni jsme i letos analyzovali akční letáky sedmi největších řetězců a zjišťovali jsme, jak se meziročně změnily ceny devíti sledovaných položek. Oproti loňsku si nejvíce připlatíme za mléko, cukr nebo právě za vejce, která jsou nedílnou součástí Velikonoc. Průměrná sleva vybraných položek byla letos 26 procent, loni to bylo 28 procent. Češi mají slevové a akční nabídky ve velké oblibě a zvláště v ekonomicky náročné době nezlevněné zboží často vůbec nekoupí. Obchodníci jsou si toho dobře vědomi a snaží se zákazníkům nabízet příležitosti k úsporám. Nakupování dle letáků umožňuje mnoha domácnostem kvalitně nakoupit a zároveň ušetřit nemalé částky rodinného rozpočtu,“ říká Jaroslav Staněk, obchodní ředitel společnosti Česká distribuční.
Za mléko meziročně jednou tolik
Jestliže před loňskými Velikonocemi mohli spotřebitelé nakoupit litr polotučného mléka za průměrnou akční cenu bezmála jedenáct korun, letos je to takřka 22 korun. K podobně výraznému zdražení došlo u cukru krupice. Kilogram letos ve slevě stojí 25 korun, což je meziroční nárůst o 88 %. Dražší jsou také vejce. Deset kusů ve velikosti M letos nakupující pořídí za 44 korun, tedy zhruba o 13 korun dráž než před rokem. Kostka másla (250 gramů), která je nezbytnou součástí velikonočního pečení, meziročně zdražila o 6,50 koruny.
Výrazné procentuální zdražení (63 %) lze pozorovat u prášku do pečiva. Vzhledem k nízké pořizovací ceně se však jedná pouze o korunu za kus. Zhruba stejnou částku si meziročně zákazníci připlatí za sto gramů rozinek. Více než o dvě koruny navíc zaplatí za kilogram pšeničné polohrubé mouky. Cena vanilínového cukru zůstala meziročně prakticky stejná. Podobně je to také u celých neloupaných mandlí, kde oproti loňsku lze dokonce lehce (3 %) ušetřit.
Ingredience na přípravu velikonočního beránka letos vyjdou na bezmála 60 korun, což je o třetinu (15 korun) více než loni. Stejný příplatek čeká zákazníky v případě nákupu surovin na pečení velikonočního mazance.