Spolu s koncem masopustu, který letos připadá na 14. února, hypermarkety Globus připravily pro své zákazníky nabídku zabijačkových specialit. Právě zabijačky v minulosti často po masopustu následovaly, většina lidí dnes však již nemá možnost získat domácí jitrnice, jelítka, tlačenku či prejt.
Bývalo tradicí, že s koncem masopustu se na stoly připravovaly hutné pokrmy. Těmi byly většinou zabijačkové speciality společně s typickými českými chleby. Jídelníček doplňovaly také sladké pečivo, nejčastěji koblihy a boží milosti. Pro generaci našich předků nebylo ničím neobvyklým zúčastnit se v rámci širší rodiny v únoru vepřové zabijačky, a tak byly spíže zjara plné masitých dobrot.
Statistická data ukazují, že domácí porážky vepřů jsou na ústupu. Zatím co v roce 2016 porazily české domácnosti 145 tisíc vepřů, loni jich bylo jen 85,5 tisíc, uvádí Český statistický úřad. Není to však tak, že by si Češi tuto gastronomickou tradici zcela odepřeli. Jen si pro hotovou „zabijačku“ dojdou k řezníkovi. Nahradit tradici zabijaček sa snaží řezníci v hypermarketech Globus. V masopustní nabídce nejsou pozadu ani místní pekaři, kteří k zabijačce pečou chleby z žitného kvasu a vyrábí koblihy s několika druhy náplní.
Obrovský zájem
„Každoročně v tomto období je o zabijačkové speciality zájem. Nabízíme proto jaternice, jelita, tlačenky, prejty, ovarový lalok a selskou paštiku. To vše u nás zákazníci zakoupí čerstvé, protože vyrábíme v zázemí hypermarketů,“ říká Pavel Holeček, vedoucí řeznictví Globus. Zvířata zde neporáží, ale každé ráno dostanou z českých jatek půlky vepřů a dál je zde zpracovávají dle tradičních receptur.
O pár metrů dál se v Globusu vyrábí od základu také kvasové chleby, pečou se rohlíky i sladká pečiva. „Často bývaly součástí masopustu sladkosti, nejčastěji to byly plněné koblížky. Na výběr máme s ovocnou náplní, příchutí vaječného likéru či nugátu. Tím, že je zde vyrábíme, zákaznici si je kupují naprosto čerstvé,“ uvádí vedoucí výroby a prodeje pekáren Globus Pavel Meduna.
Se svou nabídkou k oslavám konce masopustu se přidávají i restaurace Globus. Denní nabídce v týdnu od 7. do 13. února kralují ryze české speciality: vepřový vrabec s kysaným zelím a bramborovými knedlíky, zabijačkový guláš s houskovými knedlíky nebo jitrnicový a jelítkový prejt s kysaným zelím a bramborami.