Penam věří toustovému chlebu. Český zákazník jej prý konzumuje zhruba čtyřikrát méně než v západních zemích, a tak vidí v tomto segmentu velký potenciál. Stávající linka v pekárně v Rosicích nebyla pro investici do nového segmentu vhodná, proto se společnost rozhodla investovat do výstavby nové toustové linky v rámci Pekárny Zelená louka. Linka vyvolala kontroverze kvůli poskytnutí sto milionů korun z evropských dotací.
Nová linka je vybavena nejmodernější dostupnou výrobní a manipulační technologií pro dosažení maximální kvality a efektivity. Mimo jiné umožňuje vyrábět toustový chléb s eliminací obsažených konzervantů, menším obsahem soli a zvýšit efektivitu. Současná výrobní kapacita linky je tak 6000 kusů toustového chleba (500 g) za hodinu. „Většina dodavatelů je z Čech, i přestože v mnohém jsme se nechali inspirovat ze zahraničí,“ říká Martin Dolský, marketingový manažer společnosti. Na recepturách spolupracuje Penam dlouhodobě s vysokými školami i výživovými poradci. Ne náhodou tak mezi čtveřicí nových toustových chlebů mají své místo i varianty vícezrnného a celozrnného toustu.
Investice do stavby překročila částku 143 milionů korun, investice do technologie pak představovala částku přes 415 milionů korun. Společnost Penam čerpala rovněž dotace z fondů EU. Nová pracovní místa v příjemném a moderním prostředí získá minimálně 57 zaměstnanců. „Plně využijeme technologii Cleanroom, tedy čisté prostředí, kde je nasávaný vzduch filtrován HEPA filtry. Zároveň je udržován přetlak oproti skladu výrobků, aby bylo zabráněno kontaminaci prostoru cleanroomu. Díky tomu balíme výrobky v čistém prostředí, které umožňuje prodloužit dobu použitelnosti toustu bez chemie,“ vysvětluje hlavní benefity sofistikovaného výrobního procesu Martin Dolský.
Svou roli tu hraje i ekologická stopa. Výstavbou nové toustové linky se snížila nutnost dovozu toustových chlebů ze vzdálenějších pekáren. Pekárna je navíc umístěna blízko několika logistických center obchodních řetězců. „Nová budova samozřejmě splňuje nejmodernější požadavky na ekologii staveb, můžeme tak například zmínit tzv. rekuperaci tepla, kdy odpadní teplo využíváme k vytápění a ohřevu vody,“ dodává k ekologické otázce Martin Dolský.
Začíná doba toustová, říká Penam
V současné době uvádí Penam na trh světlý, máslový, vícezrnný a celozrnný toust. Ty doplňuje řadou „amerických supersandwichů“. Nové výrobky provází kampaň s mottem „Začíná doba toustová“, vznikla i microsite www.toustovani.cz, kde najdou spotřebitelé řadu nápadů na toustové recepty ve sladké i slané variantě. „Máme v plánu vývoj výrobků, které budou mít významné zdravotní benefity. Nové výrobky jsou více než konkurenceschopné zahraničním výrobkům, podpoří českou soběstačnost v potravinářství a v neposlední řadě zvyšují prestiž celému českému pekárenskému oboru. Celý vývoj byl postaven na základě nejnovějších trendů a vlastních průzkumů i výzkumů,“ uzavírá Martin Dolský.
Jitka Hemolová, jitka.hemolova@atoz.cz