
Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) varuje před schválením novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která se týká povinného a průběžně rostoucího podílu českých potravin nabízených v obchodech. Pozměňující návrh poslankyně Margity Balaštíkové z hnutí ANO zdraží a navíc zásadně omezí nabídku potravin tuzemským zákazníkům, uvádí SOCR ČR. K uvedenému pozměňovacímu návrhu má výhrady rovněž Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) a kritikou nešetří ani Hospodářská komora ČR.
Poslanci si podle SOCR ČR musí uvědomit, že sortiment, jakými jsou třeba kojenecké příkrmy, se v České republice vůbec nevyrábí. Ovoce a zeleninu jsou tuzemští pěstitelé schopni dodávat na trh pouze několik měsíců v roce, zásoby domácího vepřového masa vystačí do půlky června.
„Návrhy týkající se povinného zavedení 85 procent českých potravin na pultech obchodů považuji za absurdní. V situaci, kdy je Česka republika v řadě klíčových potravin soběstačná jen na 30 až 40 procent, jsou navíc nebezpečné. Povedou k tomu, že spoustu produktů na pultech českých obchodů už spotřebitel nenalezne, a za ty, co zůstanou, zaplatí výrazně víc. Jsem zvědavý, jak předkladatelé domysleli třeba fakt, že více než 90 procent uzenin vyráběných u nás nesplňuje parametry označení ,česká potravina‘,“ komentuje Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR.
Hrozí omezený výběr potravin
Veškeré plodiny (namátkou rýže, mnohé luštěniny, káva, kakao, čokoláda či koření), které u nás principiálně nelze pěstovat a které jsou nedílnou součástí finálních produktů, budou mít vliv na požadované procento. Výrobci v současnosti podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR nejsou schopni garantovat po celý rok potřebné procento surovin z domácí produkce, takže třeba naprostá většina uzenin tuzemských výrobců nebude splňovat požadavky na „českou potravinu“. V portfoliu mnoha tuzemských velkých potravinářských firem není aktuálně ani jeden produkt, který splňuje definici „české potraviny“ podle zákona. A to, jak dále upozorňuje SOCR ČR, jich má být v roce 2027 na pultech domácích obchodů až 85 % ze všech.
„Postiženým bude pouze zákazník. Dojde k dramatickému snížení výběru. Tam, kde mají zákazníci výběr třeba z deseti druhů, budou mít najednou jen dva nebo tři. Zvýší se ceny potravin se všemi důsledky pro nakupující, přičemž půjde pouze o zbytečné nalití jejich peněz do kapes vlastníků velkých českých zemědělských a potravinářských koncernů,“ říká Tomáš Prouza.
Požadavek na systémové řešení
Nutnost mít přístup k potravinám z maximálního počtu zdrojů prokázala i doznívající koronavirová krize. Nákupní paniku a raketový nárůst poptávky dokázaly obchody pokrýt právě díky tomu, že mají navázané vztahy s maximálním počtem dodavatelů, přičemž výpadek jednoho dokážou nahradit dalšími. Dostupnost českých potravin je proto nutné řešit systémově, žádný zákon totiž občany nasytit nedokáže. To může pouze efektivně fungující zemědělství, potravinářství a obchod, zdůrazňuje SOCR ČR.
„Vítáme navýšení národních programů na podporu domácích výrobců masa, ovoce i zeleniny tak, aby došlo ke zvýšení produkce i její konkurenceschopnosti. Cílená podpora produkce domácích producentů je jediná efektivní cesta a věříme, že ministerstvo zemědělství bude v těchto programech i nadále pokračovat a zlepšovat je, aby byly skutečně účinné,“ doplňuje Tomáš Prouza.
Dovážet výběrové potraviny ze zahraničí je přirozené
Současná krize podle Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) jasně ukázala, že soběstačnost a regionální produkce jsou pro naši zemi životně důležité, ale určovat procentuální podíl zboží na regálu není šťastné. Je legitimní požadovat, aby se u nás zvedla produkce domácích potravin a tím zároveň i jejich prodej, cestu však AČTO vidí spíš v podpoře lokální produkce a menších producentů i výrobců s důrazem na krátký dodavatelský řetězec.
„České nezávislé obchody, které naše asociace sdružuje, prodávají převážně potraviny z domácí a regionální produkce, čímž podporují nejen místní zemědělce, ale i lokální pekaře, řezníky, cukráře nebo lahůdkáře. Naše aktivní podpora českých potravin jde ruku v ruce s podporou tuzemských firem a české ekonomiky. O to se v AČTO snažíme po celou dobu našeho působení. Dovážet výběrové potraviny ze zahraničí je přirozené, ale v základních potravinách bychom měli být soběstační. Jedině tak lze ustát krizová období,“ vysvětluje Pavel Březina, předseda AČTO.
V rozporu s pravidly EU a navíc administrativní zátěž
Uvedený pozměňovací návrh je podle Hospodářské komory v rozporu s tržními pravidly Evropské unie. „Smlouva o fungování Evropské unie v článku 34 jasně uvádí, že množstevní omezení dovozu, jakož i veškerá opatření s rovnocenným účinkem, jsou mezi členskými státy zakázána. Předložený návrh jasně porušuje pravidla jednotného trhu Evropské unie,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory ČR (HK ČR) Vladimír Dlouhý.
Varováním pro poslance by podle HK ČR měl být mj. případ Rumunska, které před několika lety nařídilo velkým maloobchodníkům nakupovat nejméně 51 % potravin od místních producentů a které kvůli hrozbě soudního řízení u Soudního dvora EU dané ustanovení letos raději zrušilo. Stejně tak Evropská komise vede kvůli podobnému nápadu řízení s Bulharskem.
Neméně závažným problémem by byla také administrativní zátěž obchodníků a výrobců, jejichž povinností by bylo prokazovat původ zboží a surovin. „Stát by tak podnikatelům svojí regulací naložil na bedra další desítky formulářů a riskuje, že řadu prodejců tím donutí k zavření jejich byznysu,“ uzavírá Vladimír Dlouhý.