logo

  • Zprávy
    • Moderní trh
    • Tradiční trh
    • E-commerce
    • Čerpací stanice
    • Nákupní centra
    • Dodavatelé
    • Spotřebitelé
    • Personálie
    • Ze zahraničí
  • Události
  • Profily
    • Rozhovory
    • Mladí v retailu
    • Prodejny
    • Žena v retailu
  • Multimédia
    • Fotogalerie
    • Video
  • Publicistika
    • CatScan
    • Data
    • Téma
    • Komentáře
  • Blog
    • Daniel Jesenský
    • Miloš Toman
    • Roman Molek
    • Petra Nulíčková
  • Časopis
    • Aktuální vydání
    • O časopisu
    • Výzkum mezi čtenáři
    • Distribuce
    • Předplatné
    • Inzerce
    • Publikační kalendář
  • ZapNews
    • Newsletter
    • Registrace k odběru newsletteru ZaPnews
  • Speciály
  • TOP 30
    • TOP 30 2020
    • TOP 30 2019
    • TOP 30 2018
    • TOP 30 2017
    • Objednání plakátu
  • O nás
    • Profil
    • Kontakty
    • Jak se spojit
    • Odkazy
  • Maloobchodní síť prodejen Žabka do svého sortimentu zařadila i volně prodejná léčiva. K dostání...
  • Společnost M2C bude nově spravovat oblast facility managementu, kterou si skupina CPI Property...
  • Vláda na svém pondělním jednání schválila otevření papírnictví a prodejen dětského oblečení i...
  • Řetězec Billa v uplynulých dnech informoval o zachování stávajících benefitů pro zaměstnance a...

Titul Chléb roku 2020 míří do pekáren BEAS, Penam, PEK Group a United Bakeries

2. října 2020
Zprávy 0
864
Titul Chléb roku 2020 míří do pekáren BEAS, Penam, PEK Group a United Bakeries

Ve čtvrtek 1. října 2020 se v prostorách Břevnovského kláštera v Praze konalo slavnostní vyhlášení národní soutěže Chléb roku, která každoročně oceňuje nejkvalitnější chleby z celého Česka. Slavnostního ceremoniálu se vedle oceněných pekařů účastnil také ministr zemědělství Miroslav Toman, prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová nebo zástupce strategického partnera, společnosti Tesco Stores ČR, výkonný ředitel Patrik Dojčinovič. Letošní tituly v pěti kategoriích míří do pekáren BEAS, Penam, PEK Group a United Bakeries.

Navzdory překážkám spojených s opatřeními proti koronavirové epidemii letos již po šestadvacáté v Pardubicích vybrali pekařští odborníci vítěze prestižní národní soutěže Chléb roku. V pěti soutěžních kategoriích podle přísných a propracovaných kritérií posoudili kvalitu více než osmi desítek vzorků chleba pekáren z celého Česka. Výsledky národní soutěže byly vyhlášeny symbolicky v Břevnovském klášteře v Praze, tedy v místě, odkud pochází první zmínka o výrobě chleba v Praze již z roku 993. „Letošní ročník je i vzhledem k náročné době, ve které se ocitáme, zvláště významný. V průběhu pandemie jste vy, pekaři, dokázali zabezpečit zásobování obyvatel, a za to vám patří velký dík. Jsem velkým fanouškem vašeho oboru, díky za vaši práci,“ komentuje ministr zemědělství Miroslav Toman.

Vyšší kvalita se promítne ve větším vnímání hodnoty a odpovídající ceně pro výrobce

Hodnocení chleba se uskutečnilo za přísných hygienických opatření 30. září 2020 v prostorách Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice, která pekařské mistry vychovává již 100 let. O tom, že titul Chléb roku je pro české pekaře prestižní záležitostí a pomáhá jim zvýšit zájem o produkt vysoké kvality u spotřebitelů, svědčí fakt, že do letošního ročníku bylo přihlášeno 84 soutěžních vzorků chleba z celého Česka. „Soutěžení mezi výrobci přispívá ke kvalitě výsledného produktu, proto pekařský cech drží tradici národní soutěže o nejlepší chléb roku a organizuje ji i v době epidemie koronaviru,“ uvádí Jaromír Dřízal, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR. K letošnímu klání doplňuje: „Díky českým pekařům mají naši spotřebitelé na trhu široký výběr čerstvého chlebového sortimentu velmi dobré jakosti, ale také pátý nejlevnější chléb v EU. Jsem přesvědčen, že vyšší kvalita chleba se promítne v růstu jeho vnímané hodnoty ve společnosti a tím také odpovídající ceně pro výrobce.“ Soutěžní chleby hodnotilo 20 certifikovaných komisařů – zkušených pekařských odborníků. V propracovaném stobodovém schématu hodnocení komisaři posuzovali senzorické parametry chleba: vzhled, tvar a objem chleba, kůrku, střídku, vůni a zejména chuť, jež je při hodnocení nejdůležitější.

V síti Tesco budou vítězné a oceněné chleby dostupné širokému okruhu zákazníků

Vzhledem ke stávající epidemiologické situaci proběhlo vyhlášení výsledků za účasti zástupců Ministerstva zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR v Břevnovském klášteře v komornějším duchu, než v minulých letech. Svaz pekařů a cukrářů v ČR spolu s výkonným ředitelem společnosti Tesco pro ČR, která je již po jedenácté strategickým partnerem národní soutěže Chléb roku, v rámci tiskové konference také zmínili, jaké dopady měla koronavirová krize na pekárenský obor i to, jak tato krize ovlivnila nákupní chování zákazníků. „Zákaznické chování se zpočátku epidemie poměrně zásadně proměnilo, jakkoliv se v poslední době začalo opět navracet ke standardu. Nedostatkovým zbožím se především v prvních dnech od zavedení razantních opatření staly balené výrobky, především balené chleby, toustové chleby a výrobky určené k domácímu dopečení. Na určitou dobu tak poklesl tedy zájem o nebalené výrobky. V řádu několika set procent stoupla poptávka o nákupy prostřednictvím internetu a to včetně pekárenských produktů,“ sděluje Patrik Dojčinovič, v jehož prodejní síti budou vítězné a oceněné chleby dostupné širokému okruhu zákazníků.

Tento trend potvrdil i Jaromír Dřízal, který v rámci Svazu mapuje situaci v celém oboru: „Při nákupu pekařských výrobků se projevilo opatrnější zákaznické chování, orientace na levnější základní produkty, poklesl zájem o jemné pečivo a cukrářské zboží. Četnost nákupů se snížila, ale jejich objem vzrostl. Zejména v období Velikonoc se projevil trend pečení v domácnostech, který však v průběhu prázdnin prakticky odezněl a spotřebitelé začali opět preferovat výrobky od profesionálních pekařů.“

Vítězové národní soutěže Chléb roku 2020:

  • Chléb roku 900–1200 g: BEAS – pekárna Choustníkovo Hradiště
  • Chléb roku 500–800 g: United Bakeries – pekárna JZM Praha
  • Chléb bez hranic: Penam – pekárna Ostrava-Martinov
  • Novinka roku: BEAS – pekárna Choustníkovo Hradiště
  • Chléb mladých: PEK Group – pekárna Brandýs nad Labem

Související články:

Zboží&Prodej 2/2020: Pečivu svědčí přidaná hodnota Zboží&Prodej 8/2020: Zdravá a vydatná snídaně se proměňuje

Doporučujeme

Aktuální vydání časopisu

Čtěte nové číslo Zboží&Prodej!


Zajistěte si svůj výtisk

Anketa

O co se podle vás spotřebitelé nejvíce zajímají, než nakoupí oblíbený tuk?


Archiv anket
Nahrávání ... Nahrávání ...

Nejčtenější zprávy

  • Lidl otevře 15 nových prodejen a u Buštěhradu staví obří logistické centrum 18.9k views | posted on 13. června 2019
  • Outlet Arena Moravia otevře v Ostravě na podzim 13.5k views | posted on 24. července 2018
  • TEDi otevře v květnu první české obchody 10.6k views | posted on 7. února 2020
  • Lidl zvyšuje nástupní mzdu o 25 procent 10.5k views | posted on 31. května 2016
  • Lidl otevře 10 prodejen, 50 současných dostane novou tvář 8.6k views | posted on 3. srpna 2016

Komerční sdělení

Kalendář akcí

20. 1. 2021, Spotřebitelský průzkum Češi a rostlinné alternativy – webinář

27.–28. 1. 2021, Kongres Obalko, Praha

17.–20. 5. 2021, Alimentaria, Barcelona

Multimédia

Valencijská inspirace: supermarket Mercadona

4. prosince 2020

Seznamte se: Distribuční centrum Amazonu v Dobrovízi

11. listopadu 2020

Profily

Tomáš Čupr a Petr Pavlík, group CEO a CEO ČR, Rohlík Group: Na cestě mezi štikou a velrybou

3. prosince 2020

Milada Valášková, manažerka kvality a hygieny, Billa CZ: Houževnatost mi nedovolí povolit

22. října 2020

Archiv zpráv

Vydává
Skupina ATOZ Retail
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Předplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktor
Petr Hříbal
tel.: +420 733 559 503
e-mail: petr.hribal@atoz.cz

Web editor
David Čapek
tel.: +420 728 403 070
e-mail: david.capek@atoz.cz

Group sales manager
Pavel Kotrbáček
tel.: +420 605 296 739
e-mail: pavel.kotrbacek@atoz.cz
© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Více o využívání cookies na našich stránkách naleznete v Zásadách na ochranu osobních údajů zde.
Ok