
V otevřeném dopise ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému upozorňuje Asociace českého tradičního obchodu (AČTO), že tuzemští obchodníci, pracovníci prodejen, velkoskladů i logistiky jsou během pandemie v každodenním kontaktu se zákazníky. Prodejny potravin zůstávají jako klíčová součást zásobování občanů potravinami otevřené. Proto AČTO vyzývá ministra, aby zvážil zařazení zaměstnanců retailu ke skupinám, jež budou mít v rámci očkování proti nemoci covid-19 prioritu. Podobnou výzvu adresovaly ministerstvu zdravotnictví také potravinářské firmy.
Jak uvádí AČTO, nejde pochopitelně o to, aby obchodníci a další pracovníci v potravinářství byli očkování se stejnou naléhavostí jako senioři či zdravotníci, ale má se tak stát například po boku hasičů či policistů a před „zdravými čtyřicátníky“ i ostatními méně ohroženými skupinami občanů. „Je jistě na místě dodat, že někteří z členů AČTO zvažují finančně motivovat ty pracovníky, kteří se nechají očkovat. Již nyní naši zaměstnavatelé komunikují důležitost očkování směrem ke svým zaměstnancům,“ připomíná v otevřeném dopise Pavel Březina, předseda představenstva AČTO.
Příklady z Německa a Francie
S podobným požadavkem přicházejí rovněž potravinářské společnosti s výrobními závody v Česku. Prostřednictvím Potravinářské komory ČR žádají o zařazení zaměstnanců těchto provozů do připravované státní vakcinační strategie a zajištění včasného přístupu k očkování. Upozorňují, že ke stejnému kroku již přistoupilo nejen sousední Německo, ale také třeba Francie. Obě uvedené země upřednostnily zaměstnance potravinářského průmyslu hned po pracovnících ve zdravotnictví a hlavních rizikových skupinách.
„Po celou dobu probíhající pandemie pracovníci všech českých potravinářských výroben kontinuálně pracují za velmi obtížných podmínek. I díky jejich neúnavné práci se podařilo zajistit to, že se český spotřebitel dosud nesetkal s prázdnými regály a nemusel obávat, že nebude mít, co jíst,“ zdůrazňuje Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR. Zařazení pracovníků v potravinářských provozech mezi jednu z prioritních skupin proto jednoznačně dává smysl. „Nechápeme, z jakého důvodu ministerstvo zdravotnictví tuto skupinu ve své strategii naprosto opomenulo. K očkování se podle aktuálních podkladů dostane pracovník potravinářské výroby až společně s ostatními, tedy například s lidmi z administrativy, kteří mají možnost pracovat z domova a svůj návrat do kanceláří odložit. Přitom v řadě místních továren se společně potkávají i tisícovky zaměstnanců,“ dodává Dana Večeřová. Další jednání s ministerstvem zdravotnictví v tomto směru musejí podle ní proběhnout co nejdříve.