
V létě 2022 byla v Kralupech nad Vltavou otevřena nová balírna čerstvých a chlazených ryb společnosti Bidfood. O detailech investice za 400 milionů korun jsme informovali v této zprávě.
Začátkem listopadu 2022 jsme využili pozvání Daniela Volfa, výrobního ředitele společnosti Bidfood. Během prohlídky nás seznámil s provozem této největší a nejmodernější balírny čerstvých a chlazených ryb ve střední Evropě. Rádi se s vámi o informace a fotografie podělíme.
Z 240 na 300 tun
Aktuálně je ve výrobě zatím relativní klid. Nyní zde měsíčně zpracují 240 tun čerstvých a chlazených ryb. Před Vánoci to bude 300 tun. Většinu z nich najdou spotřebitelé v obchodech pod značkou Nowaco. Jen poptávka po kaprovi vzroste stonásobně. Teď dělají desítky kilogramů, pak půjde o tuny. Kromě kapra budou v řetězcích akce také na další ryby a firma bude muset pokrýt i tuto poptávku. Největší nápor přijde 14 dní před Štědrým dnem.
Jedničkou je losos
Češi mají jednoznačně zájem o mořské ryby. I proto tvoří 90 % výroby Bidfoodu. Na sladkovodní připadá zbývající desetina. Co se týká konkrétních druhů, jedničkou je losos. Češi ho umí připravit a mají ho rádi. Pak následuje tuňák a candát. Stále žádanější je treska tmavá, která patří k levnějším rybám. Nabídka v obchodech je v současnosti hodně široká a vybere si z ní každý. Samotný Bidfood dodává na trh 20 druhů balených ryb a další desítky druhů ryb se pak prodávají volně ložené v pultech.
Rozmrazení probíhá šetrně a řízeně
Mezi čerstvými a chlazenými rybami není v kvalitě a chuti žádný rozdíl. Co se týká mořských čerstvých ryb, jde hlavně o lososa, který je dopravován z Norska. Do Česka se dostane ze sádek během pár hodin. Ovšem některé druhy se loví sezonně, někdy pouze pár dnů v roce a ještě na druhém konci světa. Ty se šokově hluboce zamrazují přímo na rybářských lodích při – 40 °C. Potom se šetrně a řízeně rozmrazí a zpracují. Díky tomu si je pak v obchodě lze koupit během celého roku. Do této kategorie patří například tuňák.