
V Česku nabírá na síle fenomén fermentovaných potravin. Vyplývá to z údajů specializovaných sekcí Zdravý svět patnácti hypermarketů Globus. Průměrná míra inflace u alternativních potravin je přitom menší než u potravin konvenčních.
Poptávka po zdravějších a alternativních potravinách poslední roky stoupá. V letech pandemie byl zájem dokonce až rekordní, meziročně nakoupili zákazníci sekce Zdravý svět v hypermarketech Globus vždy o osm procent alternativních potravin víc než rok předchozí. Avšak růst poptávky zarazila ekonomická realita minulého roku. Část prodejů alternativních potravin stagnuje nebo zájem o ně mírně klesá. Jsou ale potraviny, u kterých to neplatí.
Fermentované potraviny táhnou
Aktuálním trendem v Česku jsou fermentované, tedy kvašené potraviny. Jde například o fermentovaný nápoj kombucha, kvašenou zeleninu kimchy a fermentovanou sóju tempeh. „Kombucha, tempeh a kimchy společně povzbudily fenomén zdravého stravování, který zřejmě ještě může dál sílit,“ říká Aneta Turnovská, tisková mluvčí hypermarketů Globus.
V říjnu 2022 vzrostly ve srovnání s říjnem 2021 ceny potravin podle údajů Českého statistického úřadu až o 27,1 procenta, ale u alternativních potravin se takové skoky neudály. „Průměrná meziroční inflace sortimentu Zdravého světa byla loni okolo osmi procent, což byla několikanásobně nižší míra než u potravin z konvence. Možným důvodem je, že v sortimentu Zdravého světa máme výrobky zejména z rostlinných, tedy neživočišných surovin,“ komentuje Aneta Turnovská.
K nejcitelnějšímu zvýšení cen alternativních potravin došlo u bio mléka a kuřecího masa. To způsobilo, že zákazníci se přiklání víc ke konvenčnímu mléku a kuřecímu masu. Některé kategorie potravin ale loni nezaznamenaly cenový nárůst vůbec. Šlo kupříkladu o bezlepkové potraviny, kde k úpravám cen zatím nedošlo.
Letošní novinky
I přes přetrvávající složitou ekonomickou situaci vzroste nabídka Zdravých světů v Globusu letos o další novinky. „V minulém roce jsme úspěšně zařadili do sortimentu citrus yuzu nakládaný v medu, zmrzlinové koláčky z rýžové pasty Mochi nebo rostlinnou alternativu masa Tender Jack Amazonia, který je vyroben z plodů rostliny jackfruit, ekologicky pěstovaných a ručně sklizených na Srí Lance,“ uvádí Aneta Turnovská.
Zákazníci si rychle oblíbili také potraviny z hrachového základu řady Pan Hrášek od tuzemského výrobce Emco, které hypermarkety nabízí od loňského ledna. „Letos se chystáme uvést produkty z acai, ovoce nejbohatšího na antioxidanty. Budeme rozšiřovat nabídku bezlepkových výrobků o řadu BalViten,“ prozrazuje plány Aneta Turnovská.
Individuální nabídka je dnes nutnost
Sekce Zdravý svět mají v nabídce 1,1 tisíce alternativních potravin. Chtějí tak vyhovět individuálním požadavkům zákazníka. „Každý se dnes chce stravovat podle svého přesvědčení a zdravotního stavu. Vnímáme dlouhodobě zájem zákazníků o novinky v sortimentu, které mají zdravotní benefit. Pro českého zákazníka je zároveň důležitá autenticita, kterou v sobě nesou tuzemské regionální značky. Ty také průběžně oslovujeme,“ uzavírá Aneta Turnovská.