
Jestli se do Davle jezdí pro uzeniny, pak do nedalekých Štěchovic míří zákazníci za ovocem a zeleninou. Tradice v prodeji ultra čerstvého sortimentu zde trvá téměř čtvrt století a během let prošla modernizací – od „obyčejného“ stánku po moderní atraktivní kamennou prodejnu s velkorysým prostorem. Kromě čerstvého ovoce a zeleniny, o kterou pečují s nevšedním designérských talentem, tady zákazníci najdou také farmářské, především mléčné výrobky a řadu dalších, nejen regionálních specialit.
Začalo to před 22 lety, kdy si Jiří Kratina ve Štěchovicích otevřel se svým podnikatelským parťákem stánek s ovocem a zeleninou. Vlastně to ale začalo už o spoustu let dříve, kdy si jako malý hrával na prodavače. Babičce a dědečkovi nosil nakrájené a naaranžované ovoce a zeleninu v mističkách a snil o tom, že bude mít jednou opravdový obchod s ovocem a zeleninou jen sám pro sebe. To se mu po mnoha letech vyplnilo, osamostatnil se a na koupeném pozemku začal v roce 2019 stavět dům, jehož přízemí dnes zdobí výstavní prodejna ovoce a zeleniny. A do ovocno-zelinářského podnikání si přibral svoji partnerku Ivanu Kozákovou.
Ze stánku do stometrové prodejny
Kvůli covidu i vleklým opravám místní komunikace se otevření obchodu zpozdilo zhruba o dva roky. Ale jak říká Ivana Kozáková, byl alespoň čas vše do detailů připravit a rozmyslet. Na rozdíl od stánku totiž nový obchod nabídl sto metrů plochy, kterou bylo třeba vybavit. „Ze začátku jsem měla obavy, čím tak velký prostor zaplníme,“ přibližuje počátky obchodu Ivana Kozáková. Ona se stará o provozní záležitosti obchodu, zatímco její partner, díky svým mnohaletým zkušenostem, řeší především každodenní výběr ovoce a zeleniny a její závoz plus péči o zboží na prodejní ploše.
Koncept obchodu je postaven na čerstvém ovoci a zelenině, včetně nabídky čerstvého pomerančového džusu z nerezového lisu na citrusy. Ovoce a zeleninu, která tvoří zhruba 70 % obratu, doplňuje rozmanitá nabídka farmářských výrobků, především mléčného sortimentu a sýrů z okolí, stáčeného i lahvového vína, kvašených potravin, bylinek, koření, pest, italských těstovin a omáček nebo vážených ořechů a sušených plodů či řemeslných pralinek. A tím výčet určitě nekončí. Z původních obav „jakým zbožím obchod naplníme“ se tak pomalu stává „kam to všechno umístíme“.
Snaha se odlišit
„Snažíme se mít to, co běžně neseženete v klasické prodejní síti. Chceme mít jiný sortiment, za kterým zákazníci rádi přijdou. V létě jsme si nechávali vozit zboží i z Itálie, letos plánujeme dokonce zboží zavážet sami. Ať chcete nebo ne, přímo z Itálie je to zkrátka jiná chuť,“ přibližuje plány Ivana. Inspiraci na zajímavé produkty sama aktivně vyhledává a často vybírá podle doporučení známých. „Zkoumáme, ochutnáváme a vybíráme,“ usmívá se. Dříve odebírali mléčné produkty z farmy Krhanice, která bohužel nepřežila energetickou krizi: „Hledání plnohodnotné náhrady trvalo docela dlouho, protože jsme hodně nároční na kvalitu.“
Dnes spolupracuje s farmami a drobnými výrobci z blízkého i vzdálenějšího okolí a neměnila by. Sortiment doplňuje stáčené víno, na čepu jsou čtyři červená, včetně ovocného rybízáku a šest bílých, včetně velmi oblíbeného prosecca. Lahvové víno je převážně moravské, nechybí ale ani španělská či italská prosecca v různých cenových relacích, každý si tak jednoduše vybere podle chuti i peněženky. V pěti chladicích lednicích je nabídka čerstvých bylinek nebo třeba oblíbené fermentované zeleniny.
„Snažíme se zákazníkům poradit, aby měli gurmánský zážitek co nejlepší. Ke grilovaným sýrům tak třeba personál nabízí výborná pesta a čatní z Kytlic, nejvíce jde na dračku pesto z medvědího česneku. Lidé se také hodně ptali po pivu, tak jsme do prodeje zařadili piva z pivovaru Chříč. Jsou atraktivní nejen malovanými etiketami, ale hlavně svou chutí i vtipnými názvy,“ přibližuje pivní nabídku Ivana. Pivovar si vybrala i proto, že je jí sympatické, že má koncept sociálního podnikání. Do budoucna by majitelé rádi nabízeli své vlastní pivo. Vše je už v jednání, jen název zatím drží v tajnosti.
Fotogalerie z obchodu
Nabídka české produkce se řídí sezonností
Regionální ovoce a zelenina tu má své místo, celková nabídka na nich ale nestojí. „Když nám někdo nabídne lokální okurky nebo cukety, tak je rádi vezmeme. Na lokální produkci se ale bohužel obchod se zeleninou a ovocem postavit nedá. Jednoduše proto, že tu téměř žádné během zimních, ale i jarních měsíců není,“ říká Ivana. Snaží se to vysvětlit i zákazníkům, že pokud v Čechách ani na Moravě v březnu nic neroste, nemůže to obchod nabízet. A většina zákazníků tomu podle ní rozumí.
Aranžování majitele baví
Atraktivnímu stylu obchodu, který si její majitel sám navrhl a vyrobil, dominují dřevěné bedýnky a jednoduché kovové regály. Šmrnc jim dodává kamenná čedičová podlaha a jako dekorace několik starých pokladních vah, které pamatují už velmi dávné časy. Ale hlavně dominuje aranžmá sortimentu.
Aranžování ovoce a zeleniny majitelé věnují velmi důkladnou péči. Aranžérské pomůcky, jako jsou různé stojany, bedničky, košíčky či mísy, doslova přetékají čerstvostí a majitelé umí velmi vkusně kombinovat barevnost různých druhů. Vzhledem k tomu, že je prosklená, prodejna je zároveň přirozenou výlohou, všechny aranžérské prvky dohromady působí velmi dekorativně a lákají k impulzním nákupům. Vystavené ovoce a zelenina jednoduše lákají k nakousnutí a v zákaznících spolehlivě spouští známý Pavlovův reflex.
Nic nepřijde vniveč
Trochu unavená, ale stále kvalitní zelenina na zpracování míří do slevového koutku. Za poloviční cenu ji zákazníci vítají a pravidelně se vracejí. „Když se chystáte vařit lečo, je zbytečné kupovat krásné papriky, když můžete využít ty, které už se třeba nehodí k obloze,“ říká Iva. Z ovoce na zpracování také vaří marmelády a tahle činnost, včetně vymýšlení chuťových kombinací, ji moc baví. Řídí se sezonností, a tak se někdy vaří jahodová, pak zase meruňková nebo hrušková se skořicí. Důležité je neplýtvat a zpracovat vše, co se nabízí, takže se tu také suší banány, jablka či hrušky. Zpracuje se tak i zelenina, ta kořenová míří na sušení a mletí, pro domácí „bujonku“ míří maminky z blízkého i širokého okolí a oceňují to, že jsou produkty bez chemie. Vařit marmelády ve velkém ale Ivana neplánuje: „Už by mě to tolik netěšilo, navíc takhle máme produkt, který nás odlišuje a zákazníci se pro něj opakovaně vrací.“
10 chlebů za 22 minut
Dvakrát týdně osvěží nabídku ovoce a zeleniny čerstvý chléb, který Ivana vozí ze Zuzaniny pekárny v Hradištku, kde je chleba jen na objednání a v okolí vyhlášený. „Známe se díky dětem ze školky, ani ona nepeče chléb ve velkém,“ přibližuje komunitní propojení Ivana. Chléb je hned pryč, rekord tu na 10 pecnů měli jen 22 minut. „Snažíme se pořád hledat něco nového. Když to najdeme a skvěle to chutná, chceme to poslat do světa dál,“ potvrzuje. Více pečiva, ale ani třeba zmrzlinu nabízet neplánují. Vedle prodejny se totiž nachází kavárna, ve které nechybí zmrzlina. „Dohodli jsme se, že si takhle nebudeme konkurovat. Vztahy se sousedy jsou důležité, žijeme tu přece společně,“ vysvětluje Ivana.
Nákup cestou na Slapy
Kromě místních zákazníků hrají důležitou roli i ti sezonní, kteří míří na nedaleké Slapy a nakoupí si nejen cestou tam, ale také zpátky. Výhodou je dostatečný prostor před prodejnou, který nabízí deset parkovacích míst. „Ví se o nás ale i na druhé straně republiky,“ pochvaluje si Ivana. Na doporučení sem tak čas od času zamíří třeba zákazníci z Opavy. „Partner má jasné životní a podnikatelské krédo: Když je něco dobrého, tak si to lidé řeknou,“ přibližuje Ivana prakticky jediný marketingový trik, který tu funguje bezezbytku. „My vlastně nemáme ani logo, pořádnou značku, ani webové stránky. Jsme prostě Ovoce a zelenina ve Štěchovicích,“ dodává. Na velké marketingové projekty zkrátka není čas, péče o sortiment a zákazníka je přednější. A lidé si to opravdu řeknou.
Ivana Kozáková:
40 let, dvě děti
Dřív pracovala ve společnosti Orco Property Group, kde měla na starost správu budov, po mateřské dovolené se pustila do podnikání se svým partnerem a společně provozují prodejnu Ovoce a zelenina ve Štěchovicích.
Oceňuje regionální a farmářské výrobky, ale také firmy, které kromě poctivé výroby ctí koncept sociálního podnikání.
Ráda tvoří. Ze zeleniny a ovoce, které už nejsou vhodné k prodeji, vaří domácí marmelády či suší kořenovou zeleninu na domácí bujón do polévek. Vše přírodní a bez chemie. Zákazníci se pro ně opakovaně vrací.
Zájmy: rodina, zahrada, květiny; když je volný čas, věnuje ho hlavně dětem.
Ovoce a zelenina Štěchovice:
Sídlo: Hlavní 1, 252 07 Štěchovice
Počet zaměstnanců: 2 + sezonně brigádní posila
Otvírací doba: Pondělí až neděle od 8.00 do 19.00
Prodejní plocha: 100 m²
Otevřeno od: 25. 3. 2022
Technické vybavení:
Originální vzhled obchodu tvoří černá dlažba z taveného čediče, kterou doplňují regály z dřevěných bedýnek v kombinaci s kovem. Vše si navrhl a vyrobil majitel vlastnoručně sám.
Nerezový lis na citrusy značky Zumex hned u vstupu láká zákazníky k čerstvému osvěžení. Stáčí se tu do plastových lahviček čerstvý pomerančový džus.
Ivaniny bestsellery:
3 t
vodního melounu „bezpeckového“ se prodá za měsíc. Bez tohoto hitu se v sezoně zákazníci neobejdou.
800 l
čerstvého pomerančového džusu, který si lze „načepovat“ rovnou na prodejní ploše, jde měsíčně na odbyt.
300 ks
domácího jahodového džemu si za měsíc pořídí nakupující. Vaří ho Ivana a je to specialita, pro kterou se zákazníci opakovaně vrací.
Jitka Hemolová, jitka.hemolova@atoz.cz
O prodejně čtěte také v časopisu Zboží&Prodej 5/2023.