![Hanácká kyselka, tradiční minerálka objevena náhodou při hledání uhlí, slaví jubileum](https://www.zboziaprodej.cz/wp-content/uploads/2024/05/3-scaled-620x412.jpg)
Hanácká kyselka je přírodní minerální voda pocházející ze srdce úrodné slunečné Moravy. Její historie sahá až do roku 1854, kdy ji objevila francouzská společnost při hledání ložisek uhlí. Oblíbená lokální značka s dlouholetou rodinnou tradicí, za jejímž vznikem stojí na svou dobu netradičně žena, tak letos slaví významné výročí. Hanácká kyselka díky kombinaci minerálních látek a stopových prvků nabízí nezaměnitelnou chuť podpořenou jemnou perlivostí již 170 let.
Hanácká kyselka je oblíbená lokální značka minerální vody s rodinnou tradicí, jež přetrvala až do současnosti. Výrobní závod v moravské Horní Moštěnici, kde se minerálka stáčí, nyní vede pravnuk jeho zakladatelky Josef Doležel mladší. „Hanácká kyselka je moje srdcová záležitost, svůj život s ní mám spojený již od dětství. Rád vzpomínám třeba na to, když jsme jako malí hrávali fotbal na hřišti vedle stáčírny. Po skončení se všichni utíkali osvěžit k prameni a my, kteří jsme měli příbuzné v závodě, jsme běželi pro ochucenou Hanačku pro sebe a kamarády. Takových vzpomínek mám mnoho, a proto jsem šťastný, že můžeme oslavit tak významné jubileum našeho tekutého pokladu,“ vypráví ředitel závodu.
Přestože si Hanácká kyselka za 170 let své existence získala oblibu po celé republice, má významnou vazbu především na Hanáckou oblast. Odtud pochází. Je nedílně spojena se zdejší identitou a dědictvím. Její přítomnost na různých kulturních akcích, oslavách i v každodenním životě odráží její hluboce zakořeněný vztah k místní komunitě i tradicím. To dokazuje i logo značky. To vyobrazuje ženu v tradičním hanáckém kroji.
Chuť zalitá sluncem
Minerální voda Hanácká kyselka se zrodila v náručí úrodné Moravy. Ta jí dodala unikátní složení s významným množstvím důležitých minerálních látek. Díky nim má nejen svou jedinečnou a nezaměnitelnou chuť. Je také přirozeným zdrojem pro doplnění tekutin a prospěšných minerálů v jednom. Za zmínku stojí hlavně významný obsah jódu. Ten je nezbytný pro tvorbu důležitých hormonů a správné fungování nervové soustavy. Obsah vápníku je důležitý pro udržení normálního stavu kostí. Podílí se i na vedení nervových vzruchů či srážení krve.
Hanácká kyselka pochází z hloubky prvohorních devonských dolomitických vápenců. Ty jsou překryty nepropustnými krystalickými břidlicemi a neogenními jíly o síle 30 až 50 metrů. Jímá se ze čtyř vrtů, z nichž nejhlubší má 178 metrů, v naprosto stejném složení jako při jejím objevení před 170 lety. Ke stáčení minerální vody se využívá nejmodernější špičková technologie. Ta zaručuje vysokou kvalitu produktů při maximální kontrole hygienické čistoty.
Zajímavosti o Hanácké kyselce
Založení i úspěch rodinné firmy má na svou dobu netradičně na svědomí žena. Anna Pospíšilová zakoupila Hanáckou kyselku za finance z vypořádání dědického podílu z gruntu své rodiny. Podle informací jejích potomků to byla právě ona, kdo doma i ve firmě „nosil kalhoty“ a za podpory svého manžela a dětí vybudovala prosperující podnik.
Ústředním motivem loga i etikety Hanácké kyselky je Hanačka v tradičním kroji. Autorem portrétu na první etiketě byl uznávaný moravský malíř Joža Uprka. Postupem času se etiketa měnila a upravovala. K největší změně pravděpodobně došlo, když se v minulosti na etiketě objevila dokonce fotografie maminky aktuálního ředitele stáčírny Jitky Doleželové.
Hanácká kyselka byla jedním z prvních průkopníků v oblasti ochucených vod u nás. Pomerančová příchuť vznikla na začátku 60. let v reakci na úpadek poptávky po přírodních minerálních vodách. Nakonec získala takovou oblibu, že dodnes je Hanačka považována hlavně za ochucenou minerálku. Postupem času získala mnoho různých příchutí, a některé z nich byly vskutku originální. Za zmínku stojí například tonic, alpská jedle či dokonce fernetová příchuť. Nyní je její portfolio založeno hlavně na oblíbených tradičnějších příchutích.
V letech 1972 až 1973 začala Hanácká kyselka jako první zřídelní závod v republice vyrábět lahve z PVC. S ohledem na nepříliš valnou kvalitu materiálu i politickou situaci se nakonec vrátila zpět ke skleněným lahvím, ale prvenství v tomto kroku si drží.
Hanácká kyselka vznikla jako rodinná firma a svou atmosféru si drží dodnes. V závodě, který nyní vede pravnuk zakladatelky, pracuje celkem 35 zaměstnanců a devatenácti z nich firma poskytuje živobytí již přes dvacet let.
Fotogalerie, která představuje Hanáckou kyselku