Soutěž Nejlepší biopotravina roku zná své vítěze. Odborná porota ocenila výrobky v šesti různých kategoriích, přičemž absolutním vítězem se stala letošní produktová novinka z farmy Sasov. Výběrové vepřové maso prasat původního starého českého plemene přeštické černostrakaté tepelně opracované v autoklávu a plněné do tradičního obalu – plechové konzervy. V dalších kategoriích zvítězila kolekce antických obilovin, mošt, jehněčí ossobuco, Chardonnay a farmářský sýr.
V letošním ročníku bojovalo o titul 140 biopotravin. „Září již tradičně patří kampani na podporu biopotravin a ekologického zemědělství, a právě soutěž o biopotravinu roku významně pomáhá v popularizaci produktů ekologického zemědělství mezi veřejností. Lidé již dnes, i díky různým akcím a projektům našeho resortu, bezpečně poznají biopotraviny podle oficiálního značení. Zároveň více vnímají význam ekologického zemědělství nejen pro vlastní zdraví, ale také pro krajinu a prostředí, ve kterém žijeme,“ uvádí ministr zemědělství Marek Výborný. Česká republika patří mezi 20 zemí světa s největším podílem ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy. V loňském roce byl podíl této plochy v Česku 16,8 %, v roce 2030 má činit již 25 %.
Všechny přihlášené výrobky v soutěži posuzovala devatenáctičlenná porota vedená dlouholetým předsedou Pavlem Maurerem. V letošním ročníku bojovalo o titul 140 biopotravin, u nichž se kromě chuti hodnotilo také složení biopotravin, design obalů a marketingová strategie.
Biofarma Sasov se může pochlubit titulem Nejlepší biopotravina roku 2024, který získala za svoji produktovou novinku Bio Přeštík v plechu. Na trh byl tento produkt uveden letos na jaře. „Snoubí se v něm tradice chovu přeštického černostrakatého prasete, ale i tradice zavařování masa do plechovek. Tak jako je přeštík odolné plemeno prasat, tak i balení v plechu je odolné proti zkáze. Je zde i mnohoznačnost slova konzervace, kdy na jedné straně jde o tepelnou úpravu masa, ale zároveň i o zakonzervování genetické rezervy tohoto starého českého plemene,” říká k produktu Josef Sklenář, majitel Biofarmy Sasov.
Proč je přeštické prase dnes vzácné
Na rozdíl od běžně dostupného vepřového masa má přeštické maso více tuku a jeho výkrm trvá déle. To zvyšuje jeho cenu a pro většinu zemědělců je takový chov nerentabilní. V současnosti je černostrakaté přeštické prase dokonce ohroženo vyhynutím, protože počet plemenných zvířat je nízký a plemeno je zařazeno do takzvané genové rezervy. Řešení na záchranu přeštického prasete je podle Josefa Sklenáře přitom jednoduché: „Najde-li maso a masné výrobky z přeštíků své větší uplatnění na trhu, budou se jejich chovy rozšiřovat a zvyšujeme tak šanci na udržení tradičního místního plemene.“
„Tento ročník soutěže opět ukázal skvělou úroveň českých farmářů. Nejenže jsme viděli velmi vysokou kvalitu produkce, včetně inovací a nových produktů, a to i u menších farmářů, ale také mimořádný růst kategorie živočišného původu,” uvádí Kateřina Urbánková, manažerka Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců.
Jak dodává: „Dokonce jsme jako porota museli přistoupit k tomu, že jsme oddělili mléčné a masné produkty v této kategorii, protože jinak by nebylo možné vybrat férovým způsobem výherce. Porovnávat navzájem dokonalý salám, produkty z přeštíka a například ovčí, buvolí nebo kravské mléčné produkty, to prostě nebylo možné,“ dodává.
Úspěch v soutěži Nejlepší biopotravina roku přináší oceněným producentům nejen cennou zpětnou vazbu, ale také mediální publicitu. Navíc se vítězné biopotraviny prezentují na mnoha akcích nejen v České republice, ale i v zahraničí. Oceněné produkty bude možné ochutnat nebo zakoupit například na Festivalu Bio vín a sýrů, který se bude konat 21. září v Mikulově.
Soutěž Nejlepší biopotravina roku je největší soutěží v oblasti potravin s certifikací Bio u nás. O prestižní titul se každoročně uchází desítky výrobků – potravin vyprodukovaných tuzemským ekologickým zemědělstvím. Účast v soutěži nabízí výrobcům biopotravin jedinečnou příležitost pro zviditelnění svých výrobků jak mezi obchodníky samotnými, tak pro zpopularizování mezi širokou veřejností. Soutěž je každoročně pořádána pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Soutěž se koná od roku 2002. Více o soutěži na www.nejlepsibiopotravina.cz.
Výsledky soutěže Nejlepší biopotravina 2024:
Celkový vítěz a vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu – masné produkty:
Bio přeštík v plechu, Josef Sklenář, Biofarma Sasov
Vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu – mléčné výrobky:
Farmářský sýr, Farma Menšík
Vítěz kategorie Steaková bio masa:
Jehněčí Ossobuco Bio, Farma Rudimov
Vítěz kategorie Biopotraviny rostlinného původu:
HoStětínský mošt Jablko Rakytník Bio, Moštárna HoStětín
Vítěz kategorie Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní :
Ochutnávka antických obilnin – jednozrnka, kamut, špalda s podnázvem Víc než rizoto, Živá Farma
Vítěz kategorie Biovíno :
Chardonnay pozdní sběr 2023, Vinařství Čech
Září je měsícem biopotravin
Září je zároveň Měsícem biopotravin. Ve spolupráci s resortem zemědělství se konají různé akce, dožínky a soutěže, které seznamují veřejnost s důvody, proč je dobré kupovat biopotraviny. Jejich spotřeba v ČR stále roste a rovněž tak i počty ekologicky hospodařících zemědělců.
„Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, které je šetrné k přírodě a nepoužívá pesticidy a průmyslová hnojiva. Zvířata na ekofarmách jsou chovaná v nadstandardních podmínkách s volným výběhem. Ekologické zemědělství pomáhá zachovat biologickou rozmanitost, zejména ptactva a hmyzu. To jsou vše benefity biopotravin, ke kterým můžeme ještě přidat vysokou kvalitu a chuť bez konzervantů či syntetických barviv. Právě proto lidé biopotraviny rádi nakupují,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.
Trh s biopotravinami stále roste. Celkový obrat českých firem včetně vývozu dosáhl v roce 2022 přibližně 11,3 miliardy korun, což v porovnání s rokem 2021 znamená nárůst o přibližně 10,5 %. Celková spotřeba biopotravin (včetně dovozu) v ČR v roce 2022 činila 6,95 miliardy korun a zaznamenala meziroční nárůst o 13 %.
Roční spotřeba je 642 korun
Průměrná roční spotřeba na obyvatele činila 642 korun (meziročně nárůst o 9,74 %) a podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů byl na úrovni 1,65 % (nárůst oproti roku 2021, kdy to bylo 1,6 %, ale pokles oproti roku 2020, kdy bylo 1,77 %; nicméně dlouhodobě podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin stále roste, například v roce 2017 činil pouze 1,05 % a za posledních deset let narostl o 150 %).
Motto letošní kampaně je Bio dává smysl – nám i přírodě. Měsíc biopotravin je propojen s projektem Poznej svého farmáře a jeho součástí je také soutěž Nejlepší biopotravina roku 2024.
Dlouhodobě se u nás z biopotravin nejvíce prodává zboží z kategorie Ostatní zpracované potraviny (36 %), přičemž téměř tři čtvrtiny této kategorie tvořily káva a čaj, hotové pokrmy, včetně dětské výživy a ostatní zpracované biopotraviny zahrnující zejména doplňky stravy. Druhou příčku obsadila kategorie Ovoce a zelenina (21 %) následovaná kategorií Mléko a mléčné výrobky (17 %).
„Biopotraviny patří v České republice mezi nejpřísněji kontrolované produkty. Nikdo nesmí označovat jako bio potravinu, která nemá platný certifikát a nesplňuje pravidla ekologické produkce. Podle zpráv od kontrolních orgánů, Státní veterinární správy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce, jde o segment s opravdu minimálním počtem zjištěných porušení,“ uvádí ministr.
Výměra ekologicky obhospodařovaných ploch i počet ekofarem každoročně narůstá. Aktuálně v České republice ekologicky hospodaří 5 498 farem na celkové výměře téměř 604 404 hektarů podle Registru ekologických podnikatelů. Je dostupný i pro veřejnost na adrese www.eagri.cz/rep a lze si na něm kromě aktuálních statistických údajů mimo jiné ověřit platnost certifikátu všech subjektů registrovaných v systému ekologického zemědělství v ČR nebo vyhledat producenta či obchodníka podle vybraných parametrů.
V současné době se eviduje 958 výrobců biopotravin. K 31. 12. 2023 působilo v ČR 5 341 ekologických zemědělců (což je o 291 více ve srovnání s rokem předchozím). Za posledních deset let vzrostl počet ekologických podnikatelů o téměř 52 %, z původních 4 412 v roce 2012 na 6 704 v současnosti.
V EU aktuálně hospodaří 426 779 ekofarem, v roce 2022 to bylo 419 112 farem na výměře 16,9 milionu hektarů, což představuje 10,4 % zemědělské půdy. ČR má v ekologickém režimu zařazeno přibližně 4,15 % ploch orné půdy (k poměru orné půdy celkem), průměr EU činí zhruba 6 %.